Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Forskningsrapport: Miljömedvetenheten är falsk

Publicerad: 10 November 2009, 10:20

Alla vill framstå som duktiga miljövänner. Men nu kommer forskningsrapporten som hävdar att vårt miljöengagemang i många lägen är spelat.


Ämnen i artikeln:

AffärerCsr

Männen bakom den kontroversiella forskningsrapporten "Snurr på interaktionen: kommunikation, makt och miljö" heter Mikael Lahti och Jörgen Gotthardsson, från Helsingborg respektive Halmstad. I rapporten drive de tesen att dagens miljömedvetenhet är falsk och att det finns tvingande spelregler för hur man ska prata om miljö för att få sin röst hörd.

I tidningen Helsingborgs Dagblad berättar de om sina slutsatser.
– Miljömedvetenheten har genomgått en kulturell förändring. Innan var den förbehållen trädkramare och organisationer som Världsnaturfonden och Greenpeace. I dagens samhälle har man gjort miljömedvetenheten allmängiltig och lättillgänglig. Det gör att dagens miljödebatt förlorat sin kritiska kraft. Om någon ställer sig och skriker på Kullagatan i dag med plakat om att rädda valar och att havsnivån höjs så rycker de förbipasserande bara på axlarna och tänker: "Jaja, jag vet, men jag källsorterar", säger Mikael Lahti till tidningen.

I HD säger rapportförfattarna att problemet med det här är att miljömedvetenheten blivit en bluff.
– Miljömedvetenheten är en bluff. I stället har allt förvandlats till en kamp om att definiera vad miljövänlighet är. Miljöbegreppet har omdefinierats. Om man tar en industriaktör som exempelvis Volvo så paketerar de sig själva som miljömedvetna inför oss konsumenter. De säger att de genom sina framsynta lösningar och sina nya miljövänliga bilar kommer att lösa miljöproblematiken. Det är lite av den retoriken de kör med och vi går på det. Men om Volvo verkligen ville göra något för miljön skulle de uppmana folk att åka kollektivt eller att cykla mer. Men det finns pengar i det här, säger Mikael Lahti.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

AffärerCsr

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.