Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskningståget Sverige riskerar att missa

Publicerad: 17 november 2008, 11:09

EU:s nya forskningssystem fungerar utmärkt. Men regeringen har valt ett annat spår, något som kan stå Sverige dyrt, menar Teknikföretagen.


Den svenska industrin är inte tillräckligt involverad i det europeiska FoU-samarbetet. I förlängningen betyder det sämre tillväxt och färre arbeten. Dessutom urholkas Sveriges attraktionskraft för företagens FoU-investeringar. Och inte blev det nämnvärt bättre av höstens forskningsproposition. Det menar Teknikföretagen som vill att det svenska forskningssystemet utformas i en annan riktning.

I forskningspropositionen meddelade regeringen en satsning på strategisk forskning inom ett antal områden. Fyra forskningsfinansiärer får dela på 675 miljoner kronor. Teknikföretagen kritiserar upplägget med motiveringen att det är lärosätena som fördelar pengarna. Industrin och dess behov har lämnats utanför.

– På det viset sker fördelningen mer utifrån akademins agenda än att man får med sig industrin i ett tidigt skede, säger Peter Johansson, FoU-expert på Teknikföretagen.

Istället vill Teknikföretagen se ett svenskt forskningssystem enligt EU-modell där industrin har en avsevärt starkare roll.

Inom EU har ett 30-tal så kallade Europeiska Teknologiska Plattformar med olika fokus skapats, exempelvis inom flyg-, läkemedel- och produktionsområdet. Plattformarna, som började etableras för några år sedan har samlat olika intressenter som tillsammans utformat en lista över vad som är strategiskt viktig forskning inom respektive område. Listan har fungerat som input till EU-kommissionen. En förlängning av plattformarna har blivit så kallade JTI, Joint Technology Initiatives mellan industrin och EU-kommissionen.

– Utifrån en strategisk forskningsagenda genomför man också forskningen genom att industrin går in med 50 procent av satsningen och kommissionen den andra hälften, säger Peter Johansson.

Hittills har fem Joint Technology Initiatives etablerats. De fungerar i princip som myndigheter som sköter projektutlysningar och utvärderingar. Men då är budgeten redan spikad.

– Då får man den här kopplingen mellan industrins satsningar och akademin och forskningsinstituten som är huvudutförare av forskningssatsningarna, säger Peter Johansson.

Intrycken från modellen är hittills goda. En rapport som presenterades efter sommaren bekräftar att de teknologiska plattformarna varit effektiva i att samla intressenter och i att sätta upp prioriteringar , berättar Peter Johansson.

Regeringens linje utesluter inte att forskningssystemet tar hänsyn till industribehoven. Men Teknikföretagen efterlyser en tydlig markering från regeringen att se till den forskning som utförs också har som syfte att gynna industrin.

– Vi har svårt att se att det inte skulle vara högprioriterat ur ett svenskt perspektiv, säger Peter Johansson.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev