Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Förskolor ska kunna välja bort giftiga leksaker

Publicerad: 18 Mars 2013, 09:19

Miljöstyrningsrådet arbetar med att ta fram kriterier som ska kunna användas vid upphandlingar av leksaker till förskolor.


Ämnen i artikeln:

Leksaker

Barn utsätts dagligen för farliga kemikalier på Sveriges förskolor. Men nu ska det bli enklare att välja bort giftiga golv och leksaker, rapporterar SR:s Ekot.

Kemikalieinspektionen har kontrollerat ett antal leksaker som förekommer på förskolor. Man fann inte bara skadliga ämnen, utan dessutom i halter långt över vad som är tillåtet i Sverige. Därför arbetar miljöstyrningsrådet nu med att ta fram nya riktlinjer, som ska göra det lättare att ställa krav vid upphandlingar.

– Folk har trott att det finns en myndighet som har kollat allt – men så är det inte, säger Anne Lagerqvist på miljöstyrningsrådet.

Han menar att det finns anledning för föräldrarna att oroa sig över kemikalierna som barnen utsätts för.

– Många av de här har visat tendens till att påverka hormonsystemet och det är väldigt viktigt att det inte störs under utvecklingstiden när man är liten. Man har sett korrelationer med diabetes, fetma och vissa typer av koncentrationsstörningar. För höga halter av vissa kemikalier kan alltså ge folkhälsosjukdomar.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

Leksaker

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.