Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Förslag: Fortsatt fiske av akut hotad ål

Publicerad: 18 november 2010, 12:13

Fiskeriverket föreslår att såväl ålfisket som den ifrågasatta utplanteringen av importerad glasål fortsätter.


Ämnen i artikeln:

ÅlFiskeFiskeriverket

Fiskeriverket remitterar nu ett förslag till uppdaterad ålförvaltningsplan – en plan som är ett krav från EU.

Planen ska gälla 2011 till 2012 och innebär enligt ett pressmeddelande från Fiskeriverket flera n nya åtgärder för att skydda ålen. Bland annat införs ett tak på 8 ton per fiskare för dem som får dispens för att fiska ål och det så kallade ålfiskeförbudet utvidgas till att även gälla i de sötvattensområden som hittills har varit undantagna.

Något fiskestopp blir det dock inte, trots att Fiskeriverkets generaldirektör flaggade för den möjligheten i höstas. Det gjorde han efter Miljöaktuellts granskning av den nu gällande ålförvaltningsplanen.

Enligt Fiskeriverket innebär förslaget att cirka 290 av 388 ålfiskare kan fortsätta med sin näring efter 2012. I Miljöaktuellts granskning kom det fram att en stor del av dessa fiskare är pensionärer, och att en stor del av dispenserna utfärdas till personer som inte är ekonomiskt beroende av ålfisket.

Fiskeriverket föreslår inte heller något stopp för utplanteringen av importerade centimeterstora glasålar. Dessa utsättningar sägs numera göras för att rädda ålen, men kan enligt forskare till och med vara kontraproduktiva. Det beror på att de håller fisket under armarna, samtidigt som forskningen pekar på att de utplanterade ålarna inte hittar tillbaka till Sargassohavet när de blir vuxna, och därmed inte bidrar till att rädda ålen från utrotning.

Läs mer:
Ett riktigt ålamörker. Granskning i Miljöaktuellt nr 10/2009 (se länk härintill).

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

ÅlFiskeFiskeriverket

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.