Klimat
Förslag om klimattullar i EU-parlamentets miljöutskott
Publicerad: 2 februari 2022, 10:52
Karin Karlsbro (L), EU-parlamentariker och ansvarig för förslaget om prissättning på importvarors klimatpåverkan, eller klimattullar som det vanligen kallas. Foto: Jann Lipka
Högern vill se omvända klimattullar i form av exportrabatter medan vänstern vill göra undantag för fattiga länder. Men sådana undantag skulle sänka förslaget helt, menar Karin Karlsbro (L).
I dag har EU-parlamentarikern Karin Karlsbro lagt fram ett förslag om gränsjusteringsmekanism i EU-parlamentets miljöutskott. Förslaget innebär en prissättning av importerade varors koldioxidavtryck, och kallas vanligen klimattull. Stridsfrågorna handlar dels om förslaget är bra överhuvudtaget, men även om i vilken takt den fria tilldelningen av utsläppsrätter inom ETS ska trappas ner.
Under dagens debatt ville vänstern undanta fattiga länder från klimattullen medan högern ville skydda industrin och se en slags omvänd klimattull med exportrabatter för europeiska företag som säljer koldioxidsnåla produkter.
– Inför vi de här undantagen och framför allt exportrabatter, då kommer vi döda förslaget om en gränsjusteringsmekanism. Jag menar att vi måste gå tillbaka till den enkla grundläggande principen att förorenaren ska betala. Det ideala vore om vi hade ett globalt pris på koldioxid, men så är det inte och därför behöver vi justera för importerade varors klimatpåverkan. Då är det viktigt att alla behandlas lika och att prissättningen återspeglar ETS-systemet, säger Karin Karlsbro (L), till Aktuell Hållbarhet.
Karin Karlsbro är ordinarie ledamot i handelsutskottet och ansvarig rapportör för förslaget om klimattullar i de delar som rör handelspolitiken. Det franska ordförandeskapet i EU har satt klimattullarna högt på agendan och i sommar kommer förhandlingar att ske mellan rådet, EU-parlamentet och EU-kommissionen. Redan nästa år planeras en första testperiod med klimattullar.
Läs förslaget