Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Förslag om ny jaktmyndighet får kritik

Publicerad: 14 oktober 2013, 12:42

När Jaktlagsutredningen lämnade över sitt första delbetänkande fanns en ny jaktmyndighet med. Ett förslag som Djurens Rätt är kritiska till.


I utredaren Håkan Larssons förslag framgår det att han vill inrätta en ny myndighet med ansvar för jakt och viltförvaltning. Detta med bakgrund mot att han inte tycker att Naturvårdsverket varit tillräckligt drivande eller att man ”förvaltar viltet på ett proaktivt och adaptivt sätt” och att det har varit en alltför ensidigt fokus på rovdjur.

Djurens Rätt tog emot förslaget med besvikelse då djurskyddet inte nämns i förslaget. Istället föreslås en myndighet som ska ha ett särskilt uppdrag att främja jakt som näring, skriver de i ett pressmeddelande.

Djurens Rätt önskar en myndighetsorganisation som är anpassad till en modern syn på djurskydd, när det gäller jakten.
-Vi anser också att de vilda djuren borde skyddas inom ramen för djurskyddslagstiftningen och att lagstiftningen kring djurens välfärd borde samlas i en Djurbalk. Den nuvarande jaktlagstiftningen är snarast att betrakta som en exploateringslag och det nu liggande förslaget förefaller att ytterligare förstärka den inriktningen, säger Lise-Lott Norin, ansvarig för jaktfrågor på Djurens Rätt i ett pressmeddelande.

Alexandra Scott

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.