Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Förslag om slopad energiskatt för alla företag

Publicerad: 7 April 2003, 10:52

Näringslivet ska slippa energiskatter. Bara miljöstyrande skatter, som svavelskatt och koldioxidskatt, och EU:s minimiskatt på el ska belasta de svenska företagen. Det är huvudpunkten i Skattesänkningskommitténs förslag som presenterades på måndagen.


I det förslag som majoriteten är överens om får den tunga energiintensiva industrin behålla sin låga koldioxidskatt, vilket innebär en skattesänkning på fem miljarder kronor. Denna skattesänkning ska finansieras med en höjning av bensinskatten med 12 öre per liter, dyrare diesel, dyrare fjärrvärme och högre arbetsgivaravgifter.

Miljöpartiets representant i utredningen, Lennart Olsén, har reserverat sig mot hela betänkandet. Centerpartiets Lena Ek reserverar sig mot miljöprofilen. Hon föreslår bland annat en höjning av koldioxidskatten för hela näringslivet samt en koldioxiddifferentierad värmeskatt. Kristdemokraten Sven Brus och moderaten Marietta de Pourbaix-Lundin reserverar sig mot förslaget till finansiering.

Hela betänkandet finns på Regeringen.se.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.