fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Förslag på Cop 26: ”Svenska företag bör sätta internt koldioxidpris redan nu”

Publicerad: 10 november 2021, 10:00

Foto: Henrik Montgomery/TT

Väntan på en global koldioxidskatt kommer bli lång. Därför bör företag redan nu sätta internt pris på koldioxid för hela värdekedjan. Det menar exministern Gabriel Wikström (S) som i dag är nationell samordnare för Agenda 2030.

Ämnen i artikeln:

COPAgenda 2030Klimatförhandlingar

JR


I väntan på en global koldioxidskatt bör företag och organisationer gå före och själva införa ett internpris på koldioxid som de också öppet redovisar. På så sätt prissätter företagen risker på ett transparent sätt samtidigt som de förbereder sig för väntade stigande utsläppspriser. Förslaget kommer från Sveriges nationella samordnare för Agenda 2030 som i dag presenterar förslaget på Cop 26 i Glasgow. 

– Alla vill se en global prissättning på koldioxid. Men det kommer att ta tid att driva den frågan politiskt. Vårt förslag är att svenska företag går före och tydligt redovisar kostnaden för koldioxidutsläppen i hela värdekedjan. Inledningsvis skulle det kunna tolkas som en konkurrensnackdel för företagen. Men vi tror att det på ganska få år skulle innebära en konkurrensfördel. Dels för att företagen är transparenta, vilket efterfrågas från kunder. Dels för att företagen får incitament att ställa om snabbare. Därmed kommer de lättare kunna attrahera kapital, säger Gabriel Wikström till Aktuell Hållbarhet. 

Förslaget är bara ett av nästan 100 förslag som Gabriel Wikström har tagit fram tillsammans med 17 olika samhällsaktörer som i ett forum diskuterar den ekonomiska dimensionen av Agenda 2030. De övriga frågorna är tänkta att presenteras i en färdplan, sannolikt under nästa år. 

– Den metodik vi presenterar går ut på att vi inte bara ställer krav på lagstiftare eller stater utan också på de många aktörer som själva kan gå före och driva initiativ som leder till att omställningen snabbas på. Det handlar om en typisk svensk modell med dialog mellan parter. Vi menar att det här är en modell som fler länder skulle behöva ta till sig, säger Gabriel Wikström.

Läs en längre intervju med Gabriel Wikström 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev