Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Förslaget om ökade subventioner till vindkraft kritiseras

Publicerad: 12 februari 2014, 11:48

Energimyndighetens förslag om att öka subventionerna till vindkraften möter nu kritik. Professor Harry Frank vid Kungliga Vetenskapsakademin menar att det svenska elsystemet inte mår bra av för mycket ny vindkraft på kort tid.


Ämnen i artikeln:

EnergimyndighetenVindkraftverk

Sverige och Norge har satt upp ett gemensamt mål om att öka den förnybara elproduktionen i länderna till sammanlagt 20 terrawattimmar fram till 2020. Med dagens utbyggnadstakt blir det dock omöjligt att nå målet menar Energimyndigheten som därför föreslagit ökade subventioner till förnybar el från och med 2016. Om förslaget röstas igenom i höst innebär det att bidragen till framförallt vindkraft kommer att öka.

Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma säger att det krävs en rejäl utbyggnad av vindkraften för att länderna ska nå den uppsatta produktionen av förnybar el. Till än början kan det leda till att elräkningen blir några hundralappar dyrare för villahushåll men när de nya vindkraftverken väl är i drift räknar myndigheten med att elpriserna kommer att sjunka.

Förslaget får kritik från Harry Frank, professor på Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott. Frank anser inte att Sverige behöver mer vindkraftsproduktion eftersom vi redan exporterar mycket el till utlandet. Dessutom menar han att det är fel att bara fokusera på utbyggnaden av vindkraften eftersom det svenska elsystemet inte mår bra av så mycket ny vindkraft på kort tid.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.