Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Först glödlampan – nu stearinljuset

Publicerad: 1 april 2010, 05:10

Utfasningen av glödlampor har varit effektivt för att få ner EU:s energiförbrukning. Men för att klara EU:s hårda klimatmål har Ekodesignkommittén nu bestämt att också fasa ut stearinljusen.


EU:s Ekodesignkommittés beslut att fasa ut konventionella glödlampor och andra ljuskällor som inte är energieffektiva har fått en oväntad konsekvens. Nu blir det förbjudet att använda levande ljus för belysningsändamål. Ljuskälletillverkarna har, precis som när det gäller glödlampan, tvingats att snabbt ta fram energieffektiva produkter som ska ersätta stearinljusen.

EU har ett mycket ambitiöst klimatprogram med en lång rad av åtgärder. En av dessa är Ekodesigndirektivet som förbjuder de mest ineffektiva produkterna på marknaden där det finns ersättare.
– Enligt de formler som finns i EU:s förordningar så ger levande ljus ifrån sig alldeles för lite ljus i förhållande till den mängd energi som går åt vid förbränningen, säger Björn Ahlgren som är informationschef på elportalen Voltimum.

Stearinljus har fram tills nu inte omfattats av Ekodesigndirektivet eftersom det inte ansetts att det har funnits tillräckligt med ersättningsprodukter. Från och med 1 april i år räknas dock levande ljus som en ljuskälla och omfattas därmed av direktivet.

De flesta storförbrukare av stearinljus, som kyrkor och restauranger, har redan köpt in tillräckligt med ersättningsprodukter för att utfasningen av stearinljuset ska gå smidigt. Däremot oroas man för att hamstring och produktbrist kan uppstå i konsumentledet.

Både Brandskyddsföreningen och försäkringsbolagen räknar med att bränderna kommer att minska till följd av beslutet. Experter på SCB anser dock att ersättningsprodukternas mindre mysfaktor kommer att minska barnafödandet på sikt.

(OBS! Nu är påsken över och redaktionen vill låta meddela att denna artikel i sin helhet är ett aprilskämt.)

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.