fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Först till kvarn – 31 miljoner kronor kvar till nyskapande miljöteknik

Publicerad: 9 april 2018, 12:23

Foto: Pixabay

Hittills har 37 miljoner kronor delats ut för att främja innovativ miljöteknik för hållbar stadsutveckling.


För snart två år sedan fick Naturvårdsverket i samverkan med Boverket och Energimyndigheten i uppdrag av regeringen att dela ut 68 miljoner kronor för att främja utvecklingen av smart miljöteknik för hållbar stadsutveckling. Med drygt hälften av tiden kvar innan projektet löper år 2019 ut har man fått in 277 ansökningar och 37 miljoner kronor har delats ut.

Bland vinnarna finns bland annat åtgärder som ett avsaltningssystem för bättre dricksvatten, elektrifierad sophämtning, klorfritt badhus, vertikal odling och växtväggar, linbana som kollektivtrafik och utvecklingen av en snabbgående miljöfärja. Hittills har fem projekt hunnit med att både påbörjas och avslutas, men i resterande fall återstår enligt Viktor Andréen, handläggare på Naturvårdsverket, att se hur många projekt som kommer att leda till konkreta åtgärder.
– En följd av att stödet går till just innovationer är att inte alla projekt kommer att leda till konkreta åtgärder. När vi bedömer ansökningar är det dock så att vi utöver innovationsgrad och potentiella effekter också fokuserar på möjligheten till projektens genomförande och implementering.

Enligt honom är de flesta som Naturvårdsverket har varit i kontakt med efter utdelningen mycket positiva till projektens framtid, vilket han ser som sannolikt att de på sikt leder till konkreta åtgärder. Han berättar att av de projekt som hittills har slutförts så har tre av fyra tagit fram beslutsunderlag för fortsatta investeringar. Enligt Viktor Andréen handlar innovationer dock inte bara om tekniken utan om att bryta tankemönster, att våga misslyckas och att vara kreativ.
– Ett ”misslyckande” teknikmässigt kan fortfarande vara ett viktigt resultat för en mer långsiktigt hållbar stadsutveckling.

Stöd delas ut inom områdena energi, avfallshantering, vatten och avlopp, ekosystemtjänster och odling, stadsbyggande, trafik och kommunikation samt digitala systemlösningar.

Izabella Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev