Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Först ut att mäta golvläggningens klimatpåverkan

Publicerad: 27 februari 2018, 13:18

Förra året påbörjade Golvkedjan, ett av landets största golvläggningsföretag, kartläggningen av verksamhetens klimatutsläpp. När utsläppen var uppmätta kunde man konstatera att den var den största utsläppskällan fanns.

Ämnen i artikeln:

Klimatutsläpp

Vart fjärde golv som läggs i Sverige läggs av Golvkedjan, ett av landets största golvläggningsföretag. Nyligen blev bolaget även det första i golvläggningsbranschen att mäta sin klimatpåverkan.
– Alla vet att hållbarhet är en av de viktigaste frågorna bland unga idag och det här är ett sätt för oss att profilera oss. Om vi kan vara de som driver på för en hållbar utveckling inom vår bransch tror vi att det stärker vårt varumärke, säger Golvkedjans hållbarhetschef Stephan Lindberg.

Sedan några år tillbaka är samtliga av Golvkedjans 45 företag ISO 14000-certifierade och när man för tre år sedan började tala om vad man kunde göra för att reducera koldioxidutsläppen kändes det som ett naturligt steg säger Stephan Lindberg.
– Vi tog kontakt med hållbarhetskonsulterna U&We som bland annat samarbetar med Zero Mission. Genom dem fick vi tillgång till deras verktyg Our Impacts som hjälper oss lägga in och beräkna våra koldioxidutsläpp.

När Golvkedjan mätt sina utsläpp kunde man konstatera att den största utsläppskällan var transporter, framförallt de servicebilar som kör till och från byggen. Även avfall och energiförbrukning är stora utsläppsbovar. Nu ska man bryta ner siffrorna så att man kan se hur stora utsläppen blir för varje projekt, eller kvadratmeter installerat golv. Sedan gäller det att arbeta med konkreta åtgärder för att minska utsläppen.

Nästa steg blir att lägga till de olika golvmaterialens miljöpåverkan. När det kommer till golven samarbetar Golvkedjan med sina 28 golvleverantörer, där de största är Tarkett och Forbo.
– De är ju väldigt stora företag som själva driver ett gediget hållbarhetsarbete. Vi försöker dra nytta av deras kunskap och genomföra olika projekt tillsammans med dem. Förra året var vi till exempel i Almedalen och pratade hållbar golvläggning tillsammans med Forbo, berättar Stephan Lindberg.

Golvläggningsbranschen är en del av byggbranschen och här möter man just nu starka påtryckningar för att sektorn ska bli mer hållbar.
– Det gäller för Sverige men också för världen i övrigt. De senaste åren är det ett mycket större tryck som har att göra med de här miljö- och klimatmålen vi ska uppnå. Här måste vi också vara med och bidra, säger Stephan Lindberg.

Utöver miljöfrågorna är social hållbarhet ett viktigt område och där finns många duktiga företag inom byggsektorn menar Stephan Lindberg.
– Det här är något man kanske inte tänker så mycket på men många bolag inom bygg samarbetar med kommuner och landsting och försöker få in arbetslösa i projekt och liknande. Det här är ett område som en del av våra golvföretag redan ägnar sig åt men här tror jag att vi kan bli ännu bättre, säger Stephan Lindberg.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev