Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Första flygningen på enbart alger

Publicerad: 23 juli 2010, 09:27

EADS har genomfört världens första flygning på 100 procent algbaserat biobränsle.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Allt fler företag intresserar sig för att driva flygplan med algbaserat biobränsle, men tidigare har alla testflygningar gjorts med en mix av biobränsle och fossila bränslen eller så har biobränslet bara drivit en av flera jetmotorer.

Men nu har EADS, tillverkare av bland annat Airbus och en rad försvars- och transportplan, genomfört den första flygningen på enbart algbaserat biobränsle. Planet som användes var ett Diamond Aircraft DA42 New Generation med två propellrar och provflygningen ägde rum i samband med International Aerospace Exhibition i Berlin.

Provflygningen bekräftade vad tidigare test har visat – att biobränslen är snålare än oljebaserade bränslen. DA42-planet använde nästan en halv gallon (cirka 2,27 liter) mindre bränsle per timme än vad det skulle ha gjort om det drivits med vanligt flygbränsle. Kolvätehalten i planets utsläpp var bara en åttondel av det normala, och även kväve- och svavelutsläppen var lägre, skriver Treehugger.

Tidigare tester av Japan Airlines har visat att kolutsläppen kan minska med 84 procent om man använder biobränsle baserat på oljedådra istället för konventionellt jetbränsle.

EADS hoppas att inom fem år öppna en testrutt för biobränsledrivna flygplan, och en sträcka som diskuteras är Paris – Toulouse (cirka 587 kilometer).

DA42-planet kommer att flygas igen under Farnborough Airshow i England.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.