Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Första gastankern genom isfritt Arktis

Publicerad: 27 november 2012, 10:19

Forskarrapport fick bolag att lägga om rutten


Ämnen i artikeln:

Arktis

Ett fartyg med flytande naturgas har startat sin färd från Norge till Japan – genom det tidigare mycket svårframkomliga ishavet norr om Ryssland, rapporterar BBC

Fartyget
Ob River är utrustat med ett extra tjockt skrov och leds genom isen av en atomdriven rysk isbrytare. Resan tar drygt fem veckor.

Ungefär 40 fartyg har fram till idag valt den nordliga rutten till fjärran Östern, fortfarande en mycket liten andel jämfört med den strida strömmen av båtar genom Suezkanalen. Men det kommer troligen att bli fler.

Företrädare för bolaget Dynagas säger till BBC att ändrade klimatförhållanden och en föränderlig gasmarknad gjort rutten lönsam. En nyligen publicerad vetenskapsrapport om klimatet i Arktis fick bolaget att bestämma sig.

”Vi har studerat uppgifterna, och isförhållandena blir allt mer gynnsamma att åka den här vägen. Man kan hitta en lönsam marknad genom att spara in 40 procent av resrutten och lika mycket bränsle” säger Tony Lauritzen från Dynagas till BBC.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Arktis

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.