Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Första investeraren in i Amnesty Business Forum

Publicerad: 14 april 2005, 04:11

Nyligen inbjöds några investerare att delta i Amnestys företagargrupp. En har redan nappat och ytterligare en tung aktör är på väg in. Därmed ökar pressen på storföretag, som är beroende av externt kapital, att ta sig an frågan om mänskliga rättigheter.


– Jag skulle inte sova gott om jag hade den exponering, som många av de svenska företag inom kärnindustrin har, när det gäller frågan om mänskliga rättigheter, säger Filippa Bergin, ansvarig för Amnesty Business Group.

Filippa Bergin framträdde på Sustainability Day på Hilton Hotel i Stockholm i dag. Sustainability Day är en konferens om affärer, management och hållbar utveckling arrangerad av Dagens Miljö och Näringslivets Miljöchefer.

Det handlar kort och gott om riskhantering. Filippa Bergin menar att företagen måste börja agera inom området mänskliga rättigheter för att få bättre kontroll över sina risker. Och gör man inget i dag tyder rättsutvecklingen på att det kommer att bli ett tvång om fem till tio år.

Tas för välgörenhet

– Många företag förväxlar det här arbetet med välgörenhet eller tror att de bara behöver ta fram en policy. Men det är nödvändigt att det i slutändan blir något riktigt konkret av arbetet, säger Filippa Bergin.

Förutom att anta en policy för mänskliga rättigheter gäller det också att analysera vilka risker som finns att företaget kränker dessa rättigheter. I analysen tittar man på risker inom branschen, det aktuella landet och det specifika projektet.

Det är väldigt viktigt att man förstår hur länderna, där företaget verkar, fungerar. Befinner sig exempelvis företaget i Kina, eller köper därifrån, är det viktigt att känna till att det varken råder informationsfrihet eller föreningsfrihet i praktiken. Ett annat problem är den stora gruppen av miljontals migrantarbetare som är diskriminerade och som kan stå utanför det sociala skyddsnätet. Den här gruppen arbetar ofta i konsumentvaruproduktion. Det är två typiska risker i Kina.

Clas Ohlson i blåsväder

Ett aktuellt exempel på vikten av att ha denna kunskap är pryljätten Clas Ohlson som nyligen uppmärksammades i media för att ha dålig kontroll på sina inköp i Kina.

– Påståendet av vd Gert Karnberger, att de inte hade fått rapporter om att det skulle vara problem med arbetsförhållanden i Kina, är svårt att förstå med tanke på att detta är en fråga som ofta uppmärksammas i vanlig dagspress, säger Filippa Bergin.

När riskanalysen är färdig gäller det att snabbt få bort åtminstone de största riskerna. Ett sådan kan vara att företaget handlar från leverantörer som är certifierade. Men Filippa Bergin poängterar:

– Det är viktigt att förstå att detta första steg inte behöver vara perfekt, för det är bättre att förstå någonting än ingenting alls av problembilden.

MER INFORMATION
www.amnesty.se/business

Mikael Nyberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.