Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Första investeringen för Ikea Greentech

Publicerad: 1 november 2010, 12:31

Det dröjde men nu har Ikeas gröna riskkapitalbolag hittat en investering värd att göra. Och fler är att vänta, menar bolaget.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Det tog hela två år för Ikeas riskkapitalbolag Greentech att hitta en
investering som föll i smak. Nu avslöjar Ikea sin första placering:
energilagringsföretaget Alelion Batteries.

Det Göteborgsbaserade bolaget utvecklar och säljer energilagringssystem som främst är baserade på litiumjonbatterier, ett engångsbatteri med hög energitäthet.

Ikea ser en tydlig marknadspotential av småskalig energilagring för en mängd tekniska prylar i hemmen.

"Vi har förhoppningar om att ta fram småskaliga miljöeffektiva produkter till Ikeas kunder genom denna investering", kommenterar Christian Ehrenborg, vd för Ikea Greentech.

Ikea hoppas också att Alelion inom några år ska ha lyckats ta fram ett batteri som kan lagra energi från solcellsaläggningar, vilka sedan kan säljas på Ikeas varuhus.

För 20 miljoner kronor blir Ikea näst störste ägare i batteribolaget efter statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform, vilka i somras gick in med 28 miljoner kronor.

Ikea Greentech sjösattes för två år sedan och sitter på 500 miljoner kronor som ska läggas på småskaliga energilösningar och avancerade material. Starten har dock varit allt från snabb, delvis på grund av omdefiniering av strategi och intern turbulens. Christian Ehrenborg säger nu till Dagens Industri att riskkapitalbolaget "fått upp farten" och att fler investeringar är att vänta till våren.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News