Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Första mötet mellan världens klimatpolitiska råd genomfört

Publicerad: 25 maj 2021, 09:45

Ola Alterå, kanslichef för Klimatpolitiska rådet.

Klimatpolitiken vässas och allt fler klimatpolitiska råd bildas runtomkring på jorden. I förra veckan möttes 20 klimatpolitiska råd för första gången för att utbyta erfarenheter. Enligt Ola Alterå som leder det svenska kansliet kommer de att mötas igen i höst.


Ämnen i artikeln:

Klimatpolitiskt ramverk

20 klimatpolitiska råd från världens alla hörn samlades i förra veckan till ett virtuellt möte på initiativ av de klimatpolitiska råden i Sverige, Storbritannien och Chile. Syftet var att skapa ett nätverk för erfarenhetsutbyte. Med på mötet var förutom värdländerna klimatpolitiska råd från bland annat Kina, Australien, Nya Zeeland, Filippinerna, Sydafrika, Guatemala, Costa Rica, Frankrike, Tyskland och de nordiska länderna utom Norge.

– Allt fler länder får tydliga klimatlagar och klimatpolitiska ramverk och som en del av det, klimatpolitiska råd. Det ligger ju också i EU:s klimatlag att EU ska få något slags klimatpolitiskt råd. Tillsammans med det brittiska klimatrådet, som var det första klimatpolitiska rådet som startade för mer än tio år sedan, och det klimatpolitiska rådet i Chile tog vi initiativ till ett möte för att lära av varandra, säger Ola Alterå, kanslichef för det Klimatpolitiska rådet i Sverige, till Aktuell Hållbarhet.

Han berättar att den ansedda miljöorganisationen World Resources Institute, WRI, inför mötet tog fram en rapport om klimatpolitiska råd som underlag för diskussionen. Frågan på mötet var om det fanns intresse för att starta ett nätverk och utveckla ”best practise” för klimatpolitiska råd. Efter ett positivt mottagande planeras nu ett andra möte i samband med FN:s klimatmöte i Glasgow, Storbritannien i höst.

– Vi kallar det nätverk, det ska inte bli en stor formell organisation. Det finns ett starkt intresse att försöka samarbeta och driva på klimatomställningen, säger Ola Alterå. 

Under mötet slogs Ola Alterå av hur olika förutsättningar och roller de olika råden har, men också av hur likartad deras utmaning är.

– Det handlar om hur man får vetenskapen och kunskapen att koppla till politiken på ett sätt som blir attraktivt. Att hitta den praktiska kopplingen till politiken och medborgarna som ska driva omställningen, och som bidrar till att göra livet bättre och framtiden enklare.

Se vilka länder och råd som var med på klimatrådsmötet

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Klimatpolitiskt ramverk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.