Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag10.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Första serie-Ferrarin med insprutning

Publicerad: 27 November 2008, 07:51

California är Ferraris första serietillverkade bil med direktinsprutning. Bland annat därför nås respektingivande 107 hästkrafter per liter cylindervolym.


Den nya ”vardags-Ferrarin” California för cirka 2 miljoner kronor är den första serietillverkade Ferrarin med direktinsprutning, meddelar Bosch som levererat insprutningssystemet.

Motorn, en V8, med 338 kW, 460 hästkrafter, levererar en effekt per cylinderliter på 107 hästkrafter. De båda cylinderbankarna utrustats med varsitt separat insprutningssystem och motorn är enligt Bosch den första med magnetstyrda insprutningsventiler där insprutningstrycket är 200 bar.

Effektuttaget per liter är högt i California, men inte högst i branschen. Ett exempel är Hondas sportbil S2000, mytomspunnen tack vare förhållandet effekt/motorstorlek. Den fyrcylindriga japanen ståtar med 120 hästkrafter per liter cylindervolym.

En Ferrari med högre effektuttag är den extrema Enzo som emellertid bara klår California med tre hästkrafter per liter.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.