Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Första veckan på COP 24: Finansieringsfrågan svår nöt att knäcka

Publicerad: 7 december 2018, 10:26

Foto: UNFCCC

Den första veckan i Katowice har annars präglats av polska kolgruvearbetare och de franska “gula västarna” som motsatt sig klimatåtgärder. I förhandlingsarbetet har finansieringsfrågan visat sig vara en svår nöt.


Utvecklade länder har svårt att binda upp framtida regeringars budgetar för många år framåt. Utvecklingsländer har svårt att klara och skärpa sina nationella åtaganden om utsläppsminskningar utan löften om klimatfinansiering. Kring den här konflikten kretsade en stor del av veckans klimatförhandlingar i Katowice, Polen.

Hur överföring av finanser från rika till fattiga länder ska räknas, rapporteras och bindas upp är en viktig del i den regelbok för genomförandet av Parisavtalet som världens ledare ska enas om nästa vecka. Från år 2020 ska detta flöde av finanser från rika till fattiga länder uppgå till 100 miljarder USD per år i offentligt och privat kapital. Ännu finns inga färdiga förhandlingstexter utan ett stort antal utkast, som innehåller ett stort antal parenteser med olika alternativ. På måndag påbörjas högnivåförhandlingarna på politisk nivå.

”Det finns en motvilja att tillhandahålla regelrätt information. Men det är väldigt tydligt. Vi gör alla prognoser och budgetar. Att ge oss information betyder inte att ni binder upp er juridiskt”, sa till exempel Amjad Abdulla, ordförande för de små önationerna, i ett försök att komma framåt i frågan.

Den första veckan i Katowice har annars präglats av polska kolgruvearbetare och de franska “gula västarna” som motsatt sig klimatåtgärder. Fackförbundet Solidaritet har allierat sig med de amerikanska klimatskeptikerna i Heartland Institute. Medan kolgruvearbetare kräver en rättvis omställning, menar små önationer att det inte är särskilt rättvist mot dem att vänta. I går var det 30 år sedan FN i sin första klimatresolution beslutade att skapa den internationella klimatpanelen IPCC.

Från och med nästa vecka rapporterar Aktuell Hållbarhet om slutförhandlingarna direkt från COP 24 i Katowice.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.