måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Försvagade vindar kan påverka den skandinaviska vindkraftsindustrin

Publicerad: 13 december 2017, 09:07

Klimatförändringarna kan leda till en försvagning av vindarna på det norra jordklotet. Det visar en ny studie som samtidigt talar om de negativa konsekvenser som en sådan förändring skulle få för vindkraftsindustrin i norra Europa och centrala USA.

Ämnen i artikeln:

MiljöteknikGlobal UppvärmningVäxthuseffektenKlimatförändringarVindenergiVindkraft

Enligt forskarna från Colorado University Boulder beror de försvagade vindarna på att temperaturskillnaderna mellan nordpolen och ekvatorn minskar när Arktis blir varmare. Eftersom det är temperaturskillnaderna som driver atmosfärisk energi så kommer det att leda till att regioner som norra Europa, södra USA, Storbritannien, norra mellanöstern och delar av Asien får mindre vind.

I den nya rapporten som publicerades i måndags i den vetenskapliga tidskriften Nature Geoscience har forskarna kombinerat olika klimatscenarier från den senaste IPCC-rapporten med en formel som används av vindkraftsindustrin för att ta reda på hur mycket energi en vindkraftsturbin kan producera. Slutsatsen är att ett förändrat vindmönster kommer att göra att det blåser 10 procent mindre i den norra hemisfären 2050, vid slutet av seklet kommer vindstyrkan ha minskat med mellan 14 och 18 procent.

Det betyder inte att vindkraften kommer att bli mindre viktig men vindkraftsindustrin kan komma att byta fokus från det norra till det södra halvklotet där vindarna snarare kommer att öka i kraft. Enligt studien kommer de platser som lämpar sig bäst för vindkraft i framtiden att ligga i östra Australien, Västafrika och längs den brasilianska kusten. De stora förlorarna blir Skandinavien och centrala USA som investerat mycket i vindkraft under de senaste åren.

Men samtidigt ligger det i sakens natur att vindkraftsbolagen hela tiden jobbar för att bli bättre på att fånga upp olika typer av vindar och forskarna menar att vindkraftsindustrin i norr kommer att hitta sätt att kompensera för mindre gynnsamma vindförhållanden. Redan idag tittar flera bolag på hur man kan placera nästa generations turbiner högre upp där vindarna är starkare.

Läs sammanfattningen av rapporten här

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev