Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Försvaret gör reträtt om vindkraften

Publicerad: 5 oktober 2010, 05:55

Kritiken gav resultat. Försvarsmakten tar bort det generella stoppet för vindkraftverk på närmare avstånd från 40 kilometer från militära flygplatser. Men stoppgränserna blir i många fall fortsatt kvar i in- och utflygningsriktningarna.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknikVindkraft

Försvarsmaktens riktlinjer för bedömning av vindkraft i närheten av militära flygplatser offentliggjordes på tisdagen. Det stopp för vindkraftverk närmare fyra mil från militära flygplatser som infördes tidigare i år upphävs. Istället anges gränser separat för varje flygplats. ”Denna gräns har nu anpassats till de lokala förutsättningarna vid samtliga militära flygplatser”, skriver Försvarsmakten i en kommentar till utlåtandet. Stoppgränserna uppges i många fall bli kvar i nuvarande form i in- och utflygningsriktningarna, skriver DN.

I områden där Försvarsmakten tänker sätta stopp för nya etableringar trots att vindkraftverk redan finns säger sig Försvarsmakten inte ha några planer på att vidta åtgärder för projekt som redan beviljats bygglov och – eller – miljötillstånd samt ”på grundval av ett korrekt och fullständigt beslutsunderlag med beaktande av totalförsvarets intressen…”.

Mer information följer.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News