Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Försvaret: Så menar vi inte med vindkraften

Publicerad: 15 juni 2010, 04:55

Svensk Vindenergis utspel på tisdagen om Försvars-maktens hindrande av vindkraft bygger på felaktiga grunder, menar Försvarsmakten. Inga beslut är fattade, uppger myndigheten.


Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Försvarsmakten hindrar omställningen till förnybar energi. Så löd rubriken på ett pressmeddelande från Svensk Vindenergi som gick ut i går. Enligt pressmeddelandet vill Försvarsmakten förbjuda vindkraftverk inom 40 kilometers runt ett stort antal svenska flygplatser, ett beslut som allvarligt skulle skada regeringens ambitioner om en omställning till förnybar energi, menar Svensk Vindenergi.

Konsekvenserna
av ett beslut kan bli att vindkraftverk måste rivas. Bland annat 70 till 80 verk i närheten av flygfältet Malmen i Östergötland, skriver Norrköpings Tidningar. Sydöstran skriver att ett 15-tal vindkraftverk i Blekinge kan bli aktuella för rivning och att ett drygt 50-tal projekterade och i vissa fall påbörjade verk måste stoppas.

Men, menar
Försvarsmakten, något beslut om om att kategoriskt säga nej till nya vindkraftverk finns inte. Att alla vindkraftverk inom 40 kilometers avstånd från flygfält ska rivas är felaktigt, menar Försvarsmakten vidare. Det handlar istället om ett ställningstagande för att säkerställa att nya vindkraftverk inte uppförs inom de aktuella områdena, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande som föranletts av Svensk Vindenergis utspel.

”Det finns
ett fåtal vindkraftverk vid enskilda flygplatser som står placerade mycket olyckligt ur flygsäkerhetsperspektiv och som därför eventuellt kan bli föremål för nedmontage. Men inga beslut är fattade.”, skiver myndigheten i sitt pressmeddelande.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.