Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Försvaret till attack mot vindkraftverk

Publicerad: 16 november 2010, 09:52

Regeringen har tidigare meddelat att man vill stoppa nybyggnation av vindkraft i många områden. Nu visar det sig att man också vill riva redan befintliga vindkraftverk.


Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Sveriges regering har ambitiösa planer för att öka antalet vindkraftverk i Sverige. Men den militära flygverksamheten slår undan benen för allt fler vindkraftprojekt.

Nu ställer försvarsledningens nya hårdare krav på vindkraftverken. Det innebär dödsstöten för många vindkraftprojekt.

Det är inte bara anläggningar i tidiga planeringsskeenden som kan stoppas. Försvarsmakten kommer också att gå genom fattade bygglov. Därmed kan redan byggda kraftverk förlora sina bygglov, rapporterar Rapport.

Utanför Hanö i Blekinge stoppas nu en storsatsning på 500 vindsnurror. Bolaget Blekinge Offshore hade som målsättning att bygga landets största havsbaserade vindkraftpark i Hanöbukten.
– Vi hoppas på en kreativ dialog med försvarsmakten, säger Anders Nilsson, projektledare för Blekinge Offshore, till Rapport.

Ingemar Robertsson, miljösamordnare på F17, bekräftar för Blekingenytt att flygbasens beslutade stoppområde sätter stopp för åtta planerade vindkraftverk i Hakarp och 22 planerade i Tokaryd.

Johan Nylander

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.