Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Försvaret vill bomba Natura 2000-område

Publicerad: 14 Juni 2011, 06:31

Försvaret vill mångdubbla sina skjutningar i ett Natura 2000-området vid sjön Vättern. Något som nu blivit en politisk fråga.


Ämnen i artikeln:

Natura 2000

I höstas kallade Försvarsmakten till ett samrådsmöte med boende runt ett område vid Vättern som försvaret använder för skjutövningar. Försvaret meddelade då att man planerat att kraftigt öka verksamheten med flera skjutningar mot mål. De idag tillåtna 20 dagarna per år skulle bli 80 och man meddelade att stora mängder ammunition skulle användas liksom raketer och bomber fyllda med hundratalet kilo aktiva sprängmedel. Försvaret har också begärt tillstånd om att förbruka nästan 6000 kubikmeter flygfotogen, från tidigare 193 kubikmeter 2009.

Uppgifterna från försvaret upprörde många av de boende och Aktionsgruppen bevara Vättern och Breviksbygden bildades. Vättern utgör en av Sveriges och norra Europas största dricksvattentäkter. Området är dessutom utpekat av EU som ett Natura 2000-område. Försvarets planer kommer idag att diskuteras i riksdagen då Miljöpartiets Tina Ehn lämnat in en interpellation om frågan till miljöminister Andreas Carlgren.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Natura 2000

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.