Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Försvarsmakten får ny hållbarhetschef

Publicerad: 21 januari 2018, 16:27

Naznoush Habashian går från en roll som miljöchef till en nyinrättad tjänst som hållbarhetschef.


Hur kommer det sig att du blev hållbarhetschef på Försvarsmakten?
– Försvarsmakten är en myndighet som matchar mina personliga värderingar genom att värna om demokratin. Jag har jobbat här i 11 år. Innan jag blev hållbarhetschef var jag miljöchef på myndigheten. När den nya tjänsten infördes vid årsskiftet var det ett naturligt steg för mig att ta ett större grepp om de här frågorna och utöka ansvarsområdet.

Vilka blir de viktigaste frågorna som du kommer att arbeta med?
– I och med att Försvarsmakten inrättat den här tjänsten går vi in i en ny fas som innebär att vi ska systematisera arbetet och bidra mer effektivt till en hållbar utveckling. Demokrati och hållbarhet är direkt beroende av varandra och Försvarsmaktens kärnverksamhet innebär att vi bidrar till en hållbar utveckling hela tiden. Till en början tar vi stöd av Agenda 2030. Vi är medvetna om hållbarhetsaspepekterna av vår verksamhet och därför har vi valt att arbeta mer fokuserat med 10 av 17 mål men vi vet att vi kan bli ännu bättre. Tanken är att hållbarhetsarbetet ska integreras i alla processer inom Försvarsmakten och vara en naturlig del av det dagliga arbetet.

Vilken blir den största utmaningen?
– Att integrera arbetet i en enorm och traditionell organisation kräver ett hårt och systematiskt arbete för att inkludera hela verksamheten i frågorna. Det ser jag som en stor utmaning.

Hur jobbar ni med jämlikhet och mångfald inom Försvarsmakten?
– Det är relevanta frågor. Försvarsmakten är en del av det svenska samhället och därför är det viktigt att organisationen är en avspegling av samhället. De här frågorna har varit och är viktiga för Försvarsmakten. Det finns en tydlig enighet inom ledningen och ÖB’s budskap går inte att misstolka. Vi har sakkunniga medarbetare som ägnar sig åt det här arbetet dagligen men det finns självklart förbättringspotential och vi hoppas att vi genom att systematisera hållbarhetsarbetet kan få till en snabbare och tydligare förbättring även inom dessa områden

Vad kommer du att fokusera på först?
– Jag tror att vi bör fokusera på internkommunikationen för att på ett tydligt sätt visa att Försvarsmakten redan idag jobbar med de här frågorna, att de är en naturlig del av vår verksamhet. Det är viktigt att se sambandet mellan fred, miljö, hållbarhet och ekonomi. Om man förstår hur det här hänger ihop tror jag att det blir enklare för många människor, både medarbetare internt och samhället i stort, att ta till sig vårt hållbarhetsarbete.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.