Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Försvarsmaktsbeslut kan sätta vindkraftsbolag i konkurs

Publicerad: 16 augusti 2010, 08:06

Försvarsmaktens temporära stopp för vindkraftverk inom 4 mil från militära flygplatser är kostsamt för vindkraftsbranschen.

Ämnen i artikeln:

AffärerFörnybar EnergiMiljöteknikVindenergi

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Branschorganisationen Svensk Vindenergi är kritiska till försvarsmaktens temporära stopp. Enligt organisationen omfattar stoppet 1500 nya vindkraftverk och flera vindkraftsföretag drabbas hårt ekonomiskt. Den totala framtida investeringen för dessa verk beräknas till 45 miljarder kronor. Enligt en enkät som Svensk Vindenergi låtit genomföra bland sina medlemmar leder Försvarsmaktens stopp till en stor osäkerhet bland investerare, projektörer, leverantörer och banker.
– Försvarsmaktens stopp är redan nu kostsamt för branschen. Det finns företag som är nära konkurs på grund av stoppet, och drar det ut på tiden så kommer med all säkerhet fler företag att drabbas, säger organisationens vd Annika Helker Lundström.

Organisationen är också oroliga för att det temporära stoppet blir permanent. Samtidigt meddelar man att man har en dialog med Saab Aircraft i Linköping som sagt att det inte är särskilt komplicerat att lösa problemet med JAS-planens radar.
– S­aabs optimism och vår dialog med Försvarsmakten gör att vi har stora förhoppningar om att frågan kring 40 kilometersradien inom kort ska vara löst, avslutar Annika Helker Lundström.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev