Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fortsatt kritik mot H&M:s arbete med levnadslöner

Publicerad: 5 oktober 2018, 07:23

Foto: Foto H&M: Riventhouse/ Wikimedia Commons. Foto textilfabrik i Bangladesh: Fahad Faisal/ Wikimedia Commons

Sedan H&M för en tid sedan gick ut och berättade om arbetet med rättvisa levnadslöner har massiv kritik riktats mot företaget.


Direkt efter H&M:s utspel kom exempelvis kritik från svenska Fair Action som hävdar att sömmerskor i H&M:s leverantörsfabriker i Bangladesh tjänar drygt 800 kronor i månaden. Ungefär hälften av vad landets fackförbund anser att en människa behöver för att ha råd med mat, bostad och sjukvård.

I veckan släppte också Clean Clothes Campaign, CCC, ett samarbetsorgan för fackförbund och enskilda organisationer, en rapport som anklagar H&M för att betala sina fabriksarbetare långt under så kallade rättvisa levnadslöner. Enligt rapporten får till exempel arbetare i vissa fabriker i Bulgarien mindre än 10 procent av det CCC anser krävs för att hålla en person över fattigdomsgränsen. Enligt H&M själva är kritiken i rapporten från CCC missvisande.

H&M:s arbete med levnadslöner blev i veckan också ett slagträ i den politiska diskussionen om Sverigedemokraternas människosyn. Förra veckan sa H&M:s vd Karl-Johan Persson vid en presentation av rapporten av tredje kvartalet att han beklagade SD:s framgångar och att partiets politik bygger på en “konstig människosyn”.

Karl-Johan Perssons uttalande kritiseras i dag av Göteborgs-Postens ledarskribent Jenny Sonesson. Enligt Sonesson har H&M inte rätt att kritisera SD:s människosyn när arbetarna i leverantörsleden inte får löner som det går att leva på.
“Med tanke på att H&M genom åren avslöjats med usla arbetsförhållanden i sin klädproduktion finns det skäl att undra hur långt modejättens humanism sträcker sig i praktiken”, skriver Jenny Sonesson bland annat.

Enligt H&M delar företaget och Fair Action samma vision; att alla textilarbetare ska tjäna en tillräcklig lön.
– Däremot har vi olika syn på vad som krävs för att nå dit, skriver företaget i ett e-postmeddelande till Aktuell Hållbarhet.
I e-postmeddelandet skriver H&M också att företaget är överens med den internationella arbetsorganisationen, ILO, och andra experter om vilken väg som företagen i textilbranschen behöver gå för att stärka de enskilda arbetarnas ställning. Enligt H&M är den viktigaste vägen för att skapa rättvisa levnadslöner att arbeta för att skapa förutsättningar för att löner ska kunna förhandlas av arbetsmarknadens parter.

I Fair Actions rapport hävdar organisationen att bara 1 av H&M:s 271 leverantörsfabriker i Bangladesh har kollektivavtal.
“H&M-gruppen arbetar för att stärka textilarbetarnas ställning och skapa förutsättningar för att löner ska kunna förhandlas fram av arbetsmarknadens parter. Eftersom det handlar om utmaningar vi delar med resten av branschen krävs det att alla aktörer samarbetar. Även regeringarna har en viktig roll, inte minst för att regelbundet revidera minimilöner”, skriver H&M med anledning av kritiken.

Läs Fair Actions rapport 

Läs CCC:s rapport 

Läs Göteborgs-Postens ledare

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.