Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Fortsatt matfusk inom EU

Publicerad: 7 Februari 2014, 09:49

Trots hästköttskandalen för ett år sedan förtsätter matfusket inom EU. Det menar konsumentorganisationen Beuc.


Ämnen i artikeln:

Eu

För ett år sedan utbröt den så kallade hästköttskandalen efter avslöjanden om hur köttindustrin märkte om billigt hästkött som dyrare nötkött. En del av köttet kom dessutom från hästar som hade behandlats med mediciner som anses skadliga för människor.

Men trots skandalen görs lite inom EU för att undvika matfusk. Det menar Monique Goyens, generaldirektör för den europeiska konsumentorganisationen Beuc.

– Europeiska konsumenter bör vara mycket besvikna. Det har kommit så många löften om att rensa upp på marknaden, men ett år efter hästköttskandalen har nästan inget hänt, säger hon till Sveriges Radio.

Monique Goyens varnar för att Europa när som helst kan drabbas av en liknande skandal och hon anklagar EU-kommissionen för att ha böjt sig för krav från matindustrin och för att låta bli att föreslå en obligatorisk ursprungsmärkning av kött i processad mat, som exempelvis lasagne. Enligt Monique Goyens skulle en lag om ursprungsmärkning leda till fler kontroller i livsmedelskedjan, något som skulle försvåra matfusk.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Eu

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.