Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fortsatta oklarheter om Färdplan 2050

Publicerad: 9 januari 2014, 11:35

Lena Ek lovar att närmare beskriva regeringens arbete med den stora utredningen Färdplan 2050 under våren.


Före jul uppstod ett antal frågor kring regeringens avsikter med Färdplan 2050 – den stora utredning man låtit Naturvårdsverket göra. Det var efter ett möte mellan miljöministern och referensgruppen för utredningen som många i referensgruppen uppfattade det som att regeringen skulle lägga ner färdplanen. Efter omfattande spekulationer på Twitter lät miljöministern meddela på Facebook att en proposition var att vänta till våren. Kommentaren plockades dock ner och miljödepartementet lät senare meddela att det var oklart vad vad som skulle hända.

Det här fick Socialdemokraternas miljöpolitiska talesperson Matilda Ernkrans att ställa en skriftlig fråga till miljöministern om vad regeren egentligen hade för avsikter med Färdplan 2050. På onsdagen svarade miljöministern på frågan.
– Uppgiften att utveckla en svensk färdplan till 2050 är komplex. Hänsyn måste tas till hur samhällets alla sektorer kan bidra och uppgiften innebär att förhållanden rörande samhällsutvecklingen så långt som 40 år fram i tiden måste kunna belysas. Dessutom pågår arbete inom EU och internationellt med relevans för en svensk klimatfärdplan. Allt detta måste vägas samman, skriver Lena Ek i sitt svar till Matilda Ernkrans.

Hon hänvisar till de uppdrag man givit till Konjunkturinstitutet om samhällsekonomiska kostnader för minskade växthusgasutsläpp samt till IVL och Lunds Universitet om utmaningar för svensk industri och systemet för utsläppshandel. Underlagen från dessa uppdrag bereds just nu inom Regeringskansliet. Men hon lovar samtidigt att under våren 2014 närmare beskriva arbetet för att nå visionen om nollnettoutsläpp 2050.

Det enda som är klart om Färdplan 2050 tycks alltså vara just att ingenting är klart.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.