söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fortsatta problem för torsken

Publicerad: 9 maj 2012, 05:43

Trots att fisket följt EU:s förvaltningsplan.


I veckan släpper det internationella havsforskningsrådet (ICES) sin årliga rapport om statusen för de kommersiella fiskbestånden i Östersjön och Kattegatt.

I ett pressmeddelande från SLU kan man redan nu läsa att rapporten kommer att visa att torsken i Östersjön ökat minimalt under 2010 och 2011. Detta trots att fisket har följt EU:s förvaltningsplan.

Det östra beståndet av torsk ser visserligen ut att fortsätta öka, men det sker alltså med en betydligt lägre hastighet än vad som tidigare förutspåtts. Kattegatts torskbetånd är däremot fortsatt hotat. Här ligger beståndet på en historiskt låg nivå, långt under den nivå som havsforskningsrådet betraktar som säker, och forskarna ser inga egentliga tecken på förbättring.

På 1980-talet var torsken spridd över hela Östersjön, men i dag är nästan hela beståndet koncentrerat i det sydvästra området av Östersjön. Enligt pressmeddelandet tycks den låga beståndsnivån bero på fortsatt svag rekrytering av fisk och mycket låg individuell tillväxt.

Rapporten som släpps i veckan är producerad av ICES Baltic Fisheries Assessment Working Group, där SLU-forskaren Michele Casini är ordförande. Gruppens beräkningar är det som utgör basen för ICES årliga råd om fiskekvoter, som man lämnar över till EU-kommissionen i början av juni.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev