Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fortum suget på vågkraft i storformat

Publicerad: 17 februari 2009, 08:55

500 Seabased-aggregat med en effekt på 10 MW för en kvarts miljard. Det kan Fortum tänka sig om Energimyndigheten pytsar in hälften av pengarna.


Fortum har lämnat in en intresseanmälan till Energimyndigheten om investeringsstöd till en vågkraftspark på västkusten. Intresseanmälan är inlämnad med Uppsala-företaget – och universitetsavknoppningen – Seabased. Seabased utvecklar vågkraft och företagets senaste lösning bygger på trefas linjärgeneratorer bestyckade med permanentmagneter som drivs av bojar på havsytan.

Fortum och Seabased ser framför sig en vågkraftspark med 500 aggregat och en effekt på 10 MW. Omkring en halv miljard kronor tror Fortum behöver investeras. Energibolaget hoppas på massivt stöd från Energimyndigheten.

– Vi ansöker om 50 procents finansiering så får vi se hur det tas emot, säger Göran Hult, chef för Fortums vattenkraft.

Bakgrunden är Energimyndighetens uppdrag att stimulera utvecklingen av kommersiellt gångbar förnyelsebar energiproduktion. Myndigheten har begärt in intresseanmälningar och besked om vad som kommer att få investeringsstöd ska fattas efter sommaren. Om Fortums intresse för vågkraftsprojektet lever kvar efter ett eventuellt nej återstår att se.

– Det är ganska tidigt att säga, de här aggregaten har inte någon lång historik. Vi måste samla på oss mycket information och kunskap under den korta tid vi har för att utvärdera, säger Göran Hult.

Skulle pengarna komma och det storskaliga projektet blir verklighet kan det bli ett lyft för Seabased och för vågkraft i stort.

– Får man till det här projektet har man en relativt storskalig produktion och det borde ju innebära att priset börjar sjunka och det skapar ju förutsättningar för kommersiella projekt utan stöd, säger Göran Hult.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.