Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fortum utökar samarbete om solel

Publicerad: 14 december 2012, 05:58

Fortum satsar en halv miljon kronor i en utbyggnad av Glava Energy Centers solmodulpark utanför Arvika. Utbyggnaden gör parken till Sveriges största anläggning för solel.

Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiForskningFortumSolenergi

Efter utbyggnaden, som ska stå färdig lagom till midvintersolståndet den 21 december, kommer anläggningen ha en total solfångaryta på 1500 kvadratmeter och en årsproduktion på över 200000 kilowattimmar, skriver Fortum i ett pressmeddelande.

– Solenergi är en teknologi som på kort tid visat sig på konkurrenskraftig även på våra nordliga breddgrader. Som nästa generations elbolag vill vi gå i bräschen för utvecklingen som leder mot vår vision om en solekonomi – det vill säga ett samhälle där all energi direkt eller indirekt ska vara baserad på solen, säger Per Langer, vd på Fortum Sverige.

Den nya investeringen ger även Fortum möjlighet att erbjuda mer solel till sina kunder, i form av solpaket om 100 kilowattimmar.

Glava är ett testcenter för förnybar energi som är öppet för företag, utbildningsanordnare och andra organisationer. Just nu pågår bland annat studier kring lokala energinät, lokala likströmsnät, biogas, småskalig vatten- och vindkraft samt smarta elnät.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev