Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fortum vill dämma unikt naturområde

Publicerad: 7 december 2011, 12:15

Energibolaget Fortum har fått tillstånd att bygga om Untra kraftverk i nedre Dalälven. Det kommer att få mycket stora konsekvenser för det unika naturområdet i Båtfors, skriver Naturvårdsverket.


Ämnen i artikeln:

EuFortumVattenkraft

Fortum vill bygga om Untra vattenkraftverk i nedre Dalälven och öka uttaget av vatten med flera hundra kubikmeter per sekund. Det kommer att ge stora skador på det unika naturområdet i Båtfors, skriver Naturvårdsverket i ett remissyttrande.

Fortum planerar att riva ut
delar av det gamla kraftverket och bygga upp ett större och kraftfullare  – och samtidigt avleda mer vatten från nedre Dalälven.

Frågan är om mängden vatten
som släpps genom kraftverket efter utbyggnaden kommer att öka på naturreservatets bekostnad – med svåra följder för miljön. Ett mer naturvänligt alternativ skulle vara att släppa på mer vatten genom Båtfors naturreservat som nu riskerar att torrläggas.

Båtfors är ett av Europas artrikaste skyddade områden med minst 243 rödlistade arter – ett unikt deltalandskap med ett myller av små öar och gammal skog. Flera arter har där sina sista populationer i landet. Men det skadas av Untra kraftverk som gör att allt mindre vatten strömmar fram den naturliga vägen.

Flera värdefulla ekar måste tas bort för att bygga ut det nya kraftverket. Under byggtiden kommer vattenståndet dessutom att höjas och tillfälligt lägga delar av reservatet under vatten – en natur som försökt att anpassa sig efter tidigare regleringar kommer över en natt att drabbas av extremt högvatten.

Före vattenkraften fanns ännu större naturvärden runt Båtfors. Att den biologiska mångfalden fortfarande är stor beror på den så kallade utdöendeskulden, alltså att arter kan fortsätta dö ut långt efter att en större händelse försämrat betingelserna för en art eller en livsmiljön.

Naturvårdsverket vill istället höja naturområdets kvaliteter genom att återskapa en naturlig vattenregim – med större vårfloder och minimitappningar. Men det är omöjligt att ta ställning till eftersom Fortum inte beskrivit den ändrade vattenregleringen i sin ansökan utan utgår från att de kan nyttja den gamla domen.

Enligt Naturvårdsverket
är det helt självklart att Forrum måste söka ett nytt tillstånd och beskriva miljöeffekterna av det nya superkraftverket. De säger därför nej till Natura 2000-tillstånd för kraftverket och vill istället skapa en helhetslösning för det unika området.

Nu är det upp till
Miljö- och fastighetsdomstolen i Nacka att avgöra ärendet.

Men det är regeringen som tar ställning först eftersom det ligger på deras bord att bedöma hur skadorna under byggtiden går ihop med EU:s lagstiftning för Natura 2000-områden. Regeringen har också rätt att avgöra hela ärendet eftersom det är ett område med utbyggnadsförbud för vattenkraft.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

EuFortumVattenkraft

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.