Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fossilbolag belönar ledningen för ökad fossilutvinning

Publicerad: 15 februari 2019, 11:09

Foto: Nicola Giordano/ Pixabay

Majoriteten av världens största olje- och gasbolag har bonusprogram för ledningsgruppen som står i skarp kontrast mot globala klimatmål.


TP


92 procent av 40 undersökta gas- och oljebolag ger bonusar till högt uppsatta chefer för att öka produktionen eller hitta nya reserver och öka resursvolymen. Det visar en rapport från tankesmedjan Carbon Tracker. Rapportförfattarna har även granskat svenska Lundin Petroleum som brister i transparens.

Rapporten lanseras inför årets bolagsstämmor. Andrew Grant, senior analytiker på Carbon Tracker, säger att rapporten ger investerare ammunition för att pressa på för förändringar i fossilbolagens bonusprogram.

Av de 40 bolagen är det endast ett bolag som inte belönar tillväxt, amerikanska Diamondback Energy. Istället belönar bolaget ledningen baserat på kostnadskontroll och finansiella resultat.

Nio bolag har mått som handlar om att minska klimatförändringen, däribland Shell, Equinor och BP, men dessa mått rör endast en liten del av bonusprogrammen som samtidigt till övervägande del belönar en tillväxt i fossilutvinning.

Lundin Petroleum och norska Aker BP är de enda bolagen som inte fullt ut redovisar hur deras bonusprogram fungerar och vilka mått som används.

Det långsiktiga bonusprogrammet för Lundin Petroleum bygger enbart på utvecklingen för aktiekursen, vilket är ett vanligt mått. För det årliga bonusprogrammet till ledningsgruppen berättar Lundin Petroleum att de har en process för att sätta individuella mål, som syftar till att skapa långsiktigt värde för aktieägarna. Men vilka dessa mål är, hur de utvärderas eller hur de tas fram redovisas inte.
– Vi kan inte säga vilka utvärderingsmått som Lundin Petroleum anser vara “nyckelindikatorer för värdeskapande”. Det vore välkommet med en bättre rapportering av vilka mått och jämförelsetal som Lundin Petroleum använder, säger Andrew Grant, senior analytiker på Carbon Tracker, till Aktuell Hållbarhet.

Läs rapporten

Läs Lundin Petroleums ersättningspolicy för 2018

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev