Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fossilbubbla kan leda till ny finanskris

Publicerad: 26 mars 2014, 11:00

Flera studier visar nu att en ny finanskris kan utlösas av kraftiga prisfall på olja, kol och gas. Därför uppmanas stora investerare som banker och pensionsfonder att sälja aktier i bolag som utvinner fossil energi.


Ämnen i artikeln:

Fossila BränslenSveriges Radio

I rapporten Carbon Tracker som publicerades härom året myntade forskare och finansanalytiker begreppet "unburnable carbon", obrännbart kol. Det är kol, olja och gas som måste vara kvar i marken om vi ska ha en chans att klara målet på två graders global temperaturhöjning. Men för tillfället sitter världens största energibolag tillsammans på reserver av olja, kol och gas som överskrider det ”brännbara” kolet fem gånger.

Problemet med detta är att energibolagens värde bygger på att reserverna utnyttjas men om det inte  sker blir tillgångarna värdelösa.

Flera nya studier och rapporter visar nu att en ny finanskris skulle kunna utlösas av kraftiga prisfall på olja, kol och gas. Därför uppmanas stora investerare som banker och pensionsfonder att sälja aktier i bolag som utvinner fossil energi för att inte förlora sina tillgångar om fossilbubblan spricker.

Även om det hittills varit ont om tuffa politiska beslut för att förhindra koldioxidutsläpp så kan situationen förändras snabbt menar forskarna.

– En översvämning i en europeisk huvudstad skulle plötsligt kunna vända opinionen mot fortsätt användning av fossila bränslen och få politiker att införa kraftiga regleringar av koldioxidutsläpp som gör kol, olja och gas olönsamt, säger Atif Ansar, forskare vid universitetet i Oxford.

Detta skulle kunna få värdet på exempelvis pensionsfonder, som äger många aktier i bolagen, att rasa.

Ian Hamilton är forskare på Handelshögskolan vid Umeå universitet. Han håller med om att man kan tala om en fossilbubbla men delar inte uppfattningen om att den plötsligt kan spricka.

– Jag tror att det här kan ske över tiden, när några investerare börjar gå åt ett visst håll och andra följer efter, säger Ian Hamilton till Sveriges Radio.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News