Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fossilfritt Sverige: Här är de politiska besluten som krävs

Publicerad: 17 februari 2021, 10:03

Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

En elnätsplan som svarar mot det fossilfria samhällets behov och en tidsplan för elektrifieringen av tunga transporter. Det är två av sjutton politiska förslag som Fossilfritt Sverige lämnar till regeringen i dag.


Regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige, med den nationella samordnaren Svante Axelsson i spetsen, lämnar i dag över 17 förslag på politiska beslut till regeringen. Enligt Fossilfritt Sverige handlar det om politiska beslut som är nödvändiga för att svenska näringars klimatfärdplaner, som tagits fram i regi av Fossilfritt Sverige, ska kunna realiseras. 

Bland de politiska förslag som lyfts i rapporten finns bland annat ett uppdrag till Svenska kraftnät att i snabb takt ta fram en elnätsplan som ”svarar mot det fossilfria samhällets behov”. Här vill Fossilfritt Sverige också att regeringen tar fram en tidsatt handlingsplan med etappmål för elektrifieringen av tunga transporter. Fossilfritt Sverige föreslår också att regeringen arbetar för att förlänga EU:s skattebefrielse för biodrivmedel. 

”Färdplanerna skapar förväntningar på att politiken ska leverera förutsättningar för omställningen. Nu krävs snabba beslut för att behålla momentum och lägga grunden till världens första fossilfria välfärdsland”, säger Svante Axelsson i en kommentar. 

Andra politiska beslut som enligt Fossilfritt Sverige är nödvändiga för genomförandet av färdplanerna är exempelvis införandet av en biopremie som kompensation till jord- och skogsbrukare som använder biodrivmedel till sina arbetsmaskiner. Fossilfritt Sverige föreslår också ett nationellt planeringsmål för biogas och andra förnybara gaser som kan stimulera svensk gasproduktion.

Läs ”Politik för fossilfri konkurrenskraft: Del 2”  

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.