tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fossilfritt Sverige: Tillåt skattefria cykelförmåner

Publicerad: 31 maj 2017, 13:10

Arbetspendlingen med cykel behöver öka. Det menar Fossilfritt Sverige som vill att regeringen ska ge arbetsgivare möjligheten att erbjuda leasingcyklar som friskvårdsbidrag.

Ämnen i artikeln:

Växthuseffekten

Enligt ett förslag som Fossilfritt Sverige tagit fram tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet bör Skatteverket få i uppdrag att utreda hur dagens regelverk kan förändras så att arbetsgivare kan ge sina anställda skattefria cykelförmåner.
– Vi riktar kritik mot att man inte jämställer olika transportslag när man ger skatterabatter för arbetsgivare. Många andra länder har skattesystem som gynnar även kollektivtrafik och cykel men i Sverige kan man bara få förmån för bil. Vi menar att man skulle kunna vidga friskvårdsbegreppet så att det innefattar cykling mellan jobbet och hemmet. Man kan också tänka sig ett system med leasingcyklar. Man kan ju leasa cyklar redan idag men då får man inte samma skatterabatt som om man har en föremånsbilslösning, säger Svante Axelsson nationell samordnare på Fossilfritt Sverige.

I veckan kommer Fossilfritt Sverige och IVL att överlämna sitt förslag till klimatminister Isabella Lövin (MP) och miljöminister Karolina Skog (MP).

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev