Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fossiljättar och biltillverkare lobbar mest mot nya klimatlagar

Publicerad: 11 oktober 2019, 06:13

Foto: Flickr/News Öresund

Foto: Flickr/News Öresund

Flera stora internationella biltillverkare toppar listan över de bolag som har mest negativ påverkan på klimatpolitiken. Men värst är olje- och gasjättarna.


TP


Fordonstillverkarna Fiat, Chrysler, Daimler, Toyota och BMW är några av de multinationella bolag som gör mest för att förhindra lagstiftning för att minska utsläppen av växthusgaser. Den slutsatsen drar den ideella miljöorganisationen Influencemap som har granskat världens 250 största börsnoterade bolag.

Influencemap har analyserats tusentals uttalanden, policyförslag och politiska påverkanskampanjer från världens största företag och de industriorganisationer som de ingår i. Granskningen visar också att majoriteten av världens största bolag inte är strategiskt engagerade i klimatpolitiken. Men det finns flera bolag som lägger mycket pengar och kraft på att påverka klimatpolitikens utveckling.

I en ny rapport har de sammanställt en lista med de 50 bolag som har mest inflytande över klimatpolitiken i EU och USA. 15 av dessa bolag, däribland Unilever och Apple, anses ha en positiv påverkan. Resterande 35 bolag har ett stort negativt inflytande.

Värst är fossiljättarna Chevron, Exxonmobil och BP. Tidigare i år släppte Influencemap en rapport som visar att dessa bolag, tillsammans med Shell och Total, spenderar hundratals miljoner dollar varje år på att strategiskt påverka samhällsdebatten kring klimatförändringen. Samtidigt lobbar de för att fördröja klimatlagstiftning på global nivå.

Men Influencemap pekar även ut flera aktörer i fordonsindustrin på listan över de bolag som gör mest för att fördröja och stoppa klimatåtgärder. Miljöorganisationen pekar bland annat på att ett ovan nämnda biltillverkare har haft en strategisk agenda för att fördröja lagstiftning med krav på bilars utsläpp i USA och EU.
”Det här kan nu förhindra deras möjligheter att snabbt anpassa sig till en accelererande lagstiftning för utsläpp och elbilar vid ett plötsligt skifte i den globala klimatpolitiken”, skriver rapportförfattarna som konstaterar att det är val i USA nästa år.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev