Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fossilt stöd ökade med fyra procent

Publicerad: 14 november 2013, 11:39

Enligt IEA ökade de globala subventionerna till fossil energi med fyra procent förra året och uppgick därmed till 544 miljarder dollar. Det kan jämföras med det globala stödet till förnybar energi som enligt IEA uppgick till 101 miljarder dollar.


På tisdagen släppte det internationella energiorganet IEA sin stora årsrapport World Energy Outlook. I den konstaterar man att utvecklad borrteknik och höga energipriser har öppnat för exploatering av nya oljefyndigheter. Samtidigt slår man fast att det inte betyder att världen står inför någon era av olje- och gasöverflöd som många tycks tro.

IEA pekar i sin rapport också ut energieffektivisering som ett bra verktyg för att mildra konsekvenserna av höga energipriser. Enligt IEA ligger två tredjedelar av energieffektiviseringens ekonomiska potential fortfarande outnyttjad. Ett hinder för energieffektiviseringen är enligt IEA regeringars stöd till fossil energi, ett stöd som förra året ökade med fyra procent och uppgick till 544 miljarder dollar. Det kan jämföras med världens totala stöd till förnybar energi, som enligt IEA under 2012 uppgick till 101 miljarder dollar.

I rapporten efterlyser IEA fortsatta åtgärder mot klimatförändringen. Enligt IEA:s prognoser kommer de energirelaterade utsläppen av koldioxid öka med 20 procent till 2035, vilket gör att temperaturen på planeten kan komma att öka med 3,6 grader, alltså långt över tvågradersmålet.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.