lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

FP vill ha samarbete om fiskepolitik

Publicerad: 15 april 2011, 06:27

Folkpartiets Lars Tysklind efterlyser ett partiöverskridande nätverk i fiskefrågor. Det behövs, menar han, för att skicka EU-kommissionen tydliga signaler från svensk sida om hur framtidens fiskepolitik bör utformas.

Ämnen i artikeln:

FolkpartietLars Tysklínd

I en debattartikel i Göteborgsposten skriver Tysklind att det finns en risk att EU-kommissionen, i den reformering av EU:s fiskepolitik som just nu pågår, riskerar att agera alltför kortsiktigt och inte genomföra de åtgärder som faktiskt krävs för att långsiktigt säkra ett hållbart fiske.

Lars Tysklind. Foto: Riksdagen

Tysklind skriver:

”Samtidigt som fiskeflottan oundvikligen måste anpassas till hållbar fångst och subventionerna måste bort, behövs omställningsstöd och hjälp till andra försörjningsmöjligheter. De få kvarvarande fiskbestånden inom EU som inte är överexploaterade behöver skyddas. Och de cirka 80 procent som redan är det måste återställas.”

Han fotsätter:
”Vi behöver hårdare tag mot svartfisket och en förvaltning av bestånden som grundar sig på vetenskap – inte kortvarig ekonomisk vinning. Det är inte bara fisken som ställs mot jobben. Jobben på kort sikt ställt mot nästa generations jobb inom fisket, finns det ingen fisk kvar blir det ingen ljusning för morgondagens fiskare.”

Lösningen, menar Tysklind, är samarbete. Därför vill han nu bjuda in till ett partiöverskridande nätverk i Sverige med uppgift att arbeta för en hållbar fiskereform inom EU.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev