lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Frågorna hopar sig för Pourmokhtari – drabbning om klimatpolitiken väntar i december

Publicerad: 24 november 2022, 10:40

Sveriges nya klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har den senaste tiden fått flera frågor om hur de svenska klimatmålen ska kunna nås. Foto: Ninni Andersson & Fredrik Sandberg / TT

Klimat- och miljöministern fick i veckan ytterligare två riksdagsfrågor som handlar om hur regeringen ska se till att de svenska klimatmålen kan nås.

Ämnen i artikeln:

Romina PourmokhtariKlimatpolitikPolitik

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Inte mindre än fyra interpellationer om de svenska klimatmålen har de senaste veckorna riktats till Sveriges nya klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Den 6 december ska hon ta sig an samtliga frågeställare i en debatt i riksdagen. 

En interpellation är en typ av fråga där det är riksdagsledamoten som ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen. Ledamoten får sedan svar både skriftligt och muntligt av ministern som även kommer till riksdagens kammare för att debattera frågan. 

Först ut av de fyra interpellanterna i det här ärendet var Joakim Järrebring (S). Han skriver att det varit många som reagerat på vad han menar är regeringens sänkta klimatambitioner: ”inte bara den politiska oppositionen i Sveriges riksdag utan även svenska företag, branschorganisationer, medier, miljöorganisationer och miljöforskare”. I sin fråga till Romina Pourmokhtari undrar Joakim Järrebring ”vilka förändrade arbetssätt som kommer bidra till att bibehålla eller förstärka Sveriges förmåga att nå sina miljö- och klimatmål”.

Näst på tur var Märta Stenevi (MP), som i sin interpellation även hon ber Romina Pourmokhtari att redogöra för ”vilka specifika åtgärder” som regeringen vill sätta in för att nå klimatmålen. 

Nu i måndags kom också Anna-Caren Sätherberg (S) med en liknande fråga. Hon undrar ”när ministern ämnar redovisa för svenska folket den utlovade ambitiösa och effektiva klimatpolitik som ska säkerställa klimatmålen”.

Dagen efter ställde även Kajsa Fredholm (V) en fråga som är på samma tema och som handlar om Romina Pourmokhtari tänker ”verka för att nya utsläppsminskande åtgärder införs det närmaste året”, och vilka åtgärder det i så fall kan tänkas bli.

I riksdagens kalender framgår att samtliga fyra interpellationer ska besvaras tillsammans, och att det ska ske tisdagen den 6 december klockan 13.

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev