Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Frälsningsarmén: Modernt slaveri vanligt i Sverige

Publicerad: 18 februari 2019, 12:37

Foto: Flickr

Många av dem som lyckats ta sig ur modernt slaveri hamnar på Frälsningsarméns skyddade boenden. Och det är enligt dem långt fler än officiella siffror visar. Nu startar den kristna organisationen en europeisk kampanj i 28 länder där bland annat rekryteringen till Sverige och Norge uppmärksammas.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


”Människohandel är en humanitär katastrof men som går de flesta obemärkt förbi. Den sker dock mitt framför ögon på oss, rör sig över landsgränser, och inom Europa ofta från öst till väst”, skriver Frälsningsarmén. I dag börjar organisationen sprida webbannonser och korta filmer i digitala och sociala medier, i Sverige till en början inriktade på bygg-, städ- och nagelbranschen. Andra riskbranscher är enligt organisationen till exempel restaurang, jordbruk, biltvätt och massage, där den sistnämnda branschen ofta bedriver människohandel med sexuell exploatering och prostitution.

I rekryteringsländerna Moldavien och Lettland går kampanjen ut på att göra potentiella offer vaksamma på erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna. I Sverige och Norge handlar det om att få personer i alla delar av samhället att förstå att orimligt billiga tjänster ofta utförs av personer utan frihet, vars hela tillvaro kontrolleras av arbetsgivaren och som uppbär slavlön – eller ingen lön alls.

Hur vanligt är det att människor i Sverige anlitar moderna slavar?
– Brottsförebyggande rådets statistik från 2017 ger för handen 346 anmälningar om människohandel och människohandelsliknande brott. Men i vårt möte dagligen med utsatta människor ser vi att det är betydligt fler som utsätts. Allt fler vistas i Sverige under samhällets radar i utnyttjande, svartarbete och exploatering. Många som vi möter vågar inte vända sig till myndigheterna på grund av sin legala status, rädsla eller då myndigheterna ofta gjort för lite för att skydda de utsattas rättigheter. Det är nästan bara civilsamhället som har skyddade boenden för personer som utsatts för människohandel, säger Madeleine Sundell, jurist och nationell samordnare mot människohandel för Frälsningsarmén.

Inom städbranschen kan det enligt Madeleine Sundell handla om att personer arbetar mycket långa dagar samtidigt som deras intjänade pengar konfiskeras för att betala tillbaka en rekryteringsavgift. På byggen är det inte ovanligt att arbetarna arbetar dygnet runt utom när de sover på byggets betonggolv.

– Byggbranschen har exploderat i Skandinavien på senare år och vi ser att den utvecklingen har åtföljts av att många utsatta kommit hit från exempelvis Ukraina och Polen. Vi kan följa hela rekryteringskedjan, säger hon.

Med kampanjen riktar sig Frälsningsarmén till den svenska allmänheten, från privatpersoner till upphandlare i offentlig sektor och inköpare på företag.

– Vi vill vi få folk att tänka till och reagera.

Den som misstänker människohandel kan vända sig till det nationella metodstödet, till den regionala människohandelssamordnaren eller till polisen. Det går också bra att vända sig direkt till Frälsningsarmén för rådgivning. Upphandlare behöver enligt Madeleine Sundell identifiera sina leverantörskedjor och göra ordentliga uppföljningar verifierade med platsbesök. Till privatpersoner har Frälsningsarmén följande tips:

- Se till att köpa vita tjänster
- Be alltid om kvitto
- Bedöm en rimlig prisnivå och ifrågasätt hur varan eller tjänsten kan vara så billig
- Ta ögonkontakt och lyssna på din magkänsla vid mötet av den som levererar eller utför tjänsten
- Kontrollera vilka lagar som gäller, till exempel via branschorganisation
- Våga fråga och ta ställning
- Välj rättvisemärkta varor, kolla på fairtrade.se
- Prioritera företag som verkar seriösa och transparenta
- Gör din röst hörd i sociala medier

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev