Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Framåt, klimatanpassning!”

Publicerad: 7 maj 2015, 11:13

IVL:s och Svensk Försäkrings kommunranking har satt klimatanpassning på kartan. Men det finns många frågetecken kvar att räta ut, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores.


"Översvämningar, ras, skred och skyfall. Det kan vi förvänta oss mer av i takt med klimatförändringarna, och notan kan bli väldigt hög. Därför är det värdefullt att Borgmästaravtalet, undertecknat av tusentals städer runt om i världen, nu tydligt rekommenderar världens städer att ta fram klimatanpassningsstrategier. Alltför få svenska kommuner har hittills gjort detta, visar IVL och Svensk Försäkrings gemensamma, värdefulla ranking. Men det finns tre områden där det är dags att tänka längre:
 
Anpassningsfinansiering.
Kommunerna ska inte få någon särskild statlig finansiering för klimatanpassning, utom för vissa akuta delar, menar IVL och Svensk Försäkring. Men många av de kommuner som kan komma att drabbas värst av klimatförändringarna har en ytterst begränsad budget att a av för nödvändig klimatanpassning. Det kan vara rimligare att göra samma avgränsning som för den nya statliga medfinansieringen för lokala utsläppsminskningar – men frågan behöver belysas och det behövs EN samlande nationell kraft att vända sig till.

Skadebegränsning. Diskussionen om klimatanpassning, såväl hos IVL och Svensk Försäkring som i den allmänna debatten, handlar nästan uteslutande om att förhindra effekter såsom översvämningar. Därmed missar man att minska sårbarheten om översvämningen trots allt inträffar. För samhället är det till exempel en fundamental skillnad på om den som inte kan ta sig till jobbet på grund av översvämningar, måste sitta sysslolös hemma eller effektivt kan koppla upp sig och jobba nästan som vanligt, och om läkaren som inte kan ta sig till sjukhuset kan operera per distans eller om vi helt enkelt får hålla tummarna att de akut sjuka klarar sig tills läkaren kan ta sig fram ett par dagar senare.  Denna dimension av sårbarhet behöver belysas framgent.
 
Sammanför anpassning
och utsläppsminskning. Såväl de internationella klimatförhandlingarna som det nationella och lokala klimatarbetet fokuserade länge tämligen ensidigt på att minska de klimatpåverkande utsläppen. När nu klimatanpassning på allvar kommit in som en viktig beståndsdel i klimatarbetet, sker det ofta som en separat pusselbit. FN har en särskild fond för klimatanpassning, och i den nya Gröna klimatfonden anges att medlen ska fördelas lika mellan anpassning och utsläppsminskningar. Beröringspunkterna däremellan tänks vara få eller obefintliga, och åtgärder som både hejdar klimatförändringarna och minskar deras negativa effekter premieras inte systematiskt.

IVL och Svensk Försäkrings kommunranking har inte en enda fråga som berör minskade utsläpp, eller ens hur klimatanpassningen utformas så att den inte förvärrar utsläppen. Detta trots att det ur klimatpåverkanssynpunkt är fundamental skillnad på om man t.ex. bygger en vall av betong (ökad klimatpåverkan) eller anlägger grönområden och naturliga vallar för att hejda vattenflöden (minskad klimatpåverkan).

Kommunerna är mer framsynta. Årets vinnare Kristianstad ska bli fossilbränslefri kommun 2020, med egen biogasanläggning och håller på att revidera sin klimatstrategi. Tvåan Botkyrka har precis lanserat Solkartan, som hjälper hushållen att etablera närproducerad solel; minskad klimatpåverkan och minskad sårbarhet hand i hand! Trean Växjö har identifierat ökat kylbehovet som en central anpassningsåtgärd, och det ska ske med ”nya parker, gröna tak och fasader samt plantering av fler träd” – som ju tar upp koldioxid och därmed bidrar till minskad klimatpåverkan.  

Kommunrankingen har satt klimatanpassning på kartan. Det är bra, men nu behöver vi ta tre steg framåt i rask takt – för en smartare klimatanpassning i Sverige!"
 
Mattias Goldmann

VD, gröna och liberala tankesmedjan Fores

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.