Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Framgångarna beror på vår goda miljöteknik”

Publicerad: 21 april 2005, 11:49

Nyligen kammade Swecos miljökonsulter hem ett uppdrag i Ryssland värt 3,5 miljoner kronor. Strax därpå landades en 20 miljonersorder i Rumänien, ett uppdrag som delas med brittiska Halcrow.


Ni slog kursrekord på börsen både i mars och april, beror det på era lyckade exporter av miljöteknikkunnande till Ryssland och Rumänien?

– Det går bra för Swecos verksamhet och det återspeglar sig även i aktieutvecklingen. Vårt miljöteknikbolag bidrog på ett bra sätt till hela koncernens goda resultat, säger Bo Jansson.

Varför lyckas just Sweco? Vad är det som gör ert miljöteknikkunnande så framgångsrikt?

– Våra affärsmässiga framgångar på miljöteknikområdet är ett resultat av det arbete som våra 500 motiverade och kunniga miljökonsulter bedriver. Det är också en styrka att tillhöra en koncern som Sweco med totalt 3 600 medarbetare som kan erbjuda helhetslösningar inom både teknik, miljö och arkitektur.

– Det blir allt viktigare med tvärvetenskapliga resurser för att kunna konkurrera om de större och mer komplexa jobben i Sverige och utomlands. Så är ju fallet med Citytunneln i Malmö eller den "svenska" stad som växer fram i Shanghai där flera av våra bolag samverkar.

Hur ser framtidsplanerna ut när det gäller försäljning av era tjänster inom miljöteknik?

– Efterfrågan på miljötjänster är god, såväl i Sverige som internationellt. Beräkningar visar att svensk miljöteknik är Sveriges fjärde största exportnäring. I de länder som blev medlemmar i EU i maj 2004 är behoven av satsningar på en förbättrad miljö stora, liksom i de nya kandidatländerna och i Ryssland.

– Vi märker av behoven och får hela tiden nya uppdrag, nu senast i Sankt Petersburg där vi ska utreda hur föroreningarna i staden ska minska och i Rumänien där vatten- och avloppsreningen ska förbättras. Samtidigt ökar kraven på miljöteknikföretag att bygga upp en lokal närvaro i länderna, där vi också är med och deltar i utvecklingen.

Vilka är era värsta konkurrenter när det gäller miljöteknikaffärer?

– Det finns flera företag i Norden som arbetar med miljöteknik. Företag som vi både konkurrerar och samarbetar med, framför allt i stora internationella uppdrag. Bland de större företagen finns bland andra WSP-group, Jaakko Pöyry, Rambøll, Cowi, Carl Bro, ÅF och Norconsult.

Mikael Nyberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.