Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Framgångsrikt möte för FN:s Gröna Klimatfond

Publicerad: 23 oktober 2018, 14:58

Foto: FN:s Gröna Klimatfond

Efter månader av motgångar och politiskt käbbel tycks arbetet i den Gröna Klimatfonden återigen vara på banan. Under ett styrelsemöte i Bahrain beslutade klimatfonden att godkänna utbetalningar på 1 miljard dollar till klimatanpassningsprojekt i fattiga länder.

Ämnen i artikeln:

Fn

Den gröna klimatfonden inrättades genom ett FN-beslut på klimatmötet i Cancún år 2010. Syftet med fonden var att fram till år 2020 samla in 100 miljarder USD som ska användas för klimatanpassning i de länder som drabbas hårdast av klimatförändringarna.

Fonden har emellertid stött på en många problem. Dels handlar det om motsättningar i styrelsegruppen, där de 24 representanterna är uppdelade så att hälften kommer från rika länder och hälften kommer från fattiga länder, om hur fonden ska skötas. Förra året gick fonden miste om 2 miljarder USD när USA:s president Donald Trump beslutade att USA skulle lämna klimatavtalet. Därmed avstod USA från att betala ut två tredjedelar av de pengar som USA åtagit sig att skänka till fonden. Samtidigt har antalet länder som drabbas av klimatrelaterade problem ökat och ansökningarna till fonden blir fler.

Under mötet i Bahrain tycks fondens styrelse ha överkommit många av de tidigare hindren. Fondens ordförande Lennart Båge säger i en kommentar att resultaten från mötet översteg förväntningarna. Flera andra deltagare uttryckte också glädje över att arbetet är ”tillbaka på banan”. En av de positiva nyheterna som nämndes var att fonden har beslutat om en process för att samla in nya pengar från donatorländerna. Medlemmarna ska också ha godkänt 16 nya partnerorganisationer för implementation av klimatanpassningsprojekt. Under mötet ska styrelsen även ha beslutat om en process för att välja ny ordförande, samt diskuterat vad som ska göras om styrelsen inte kan nå konsensus.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev