Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Framsteg i arbetet med konfliktmineraler

Publicerad: 13 oktober 2010, 09:25

Elektronikindustrin brottas med dåliga arbetsvillkor och miljöhänsyn vid utvinningen av mineraler. Men de senaste åren har framsteg gjorts, rapporterar Swedwatch.


Elektronikindustrin använder stora mängder tenn, koppar, guld, tungsten och tantal, metaller som utgör byggmaterial i våra mobiltelefoner, datorer och elektroniska spel. De kallas för ”konfliktmineraler” eftersom de till stor del utvinns i östra Kongo där det råder inbördeskrig.

Nu har organisationen Swedwatch undersökt arbetsförhållanden och miljöhänsyn vid utvinningen av metaller i området. Den visar att mycket blivit bättre sedan 2007 då flera granskningar avslöjade oacceptabla arbetsförhållanden. Elektronikindustrin har bland annat börjat kartlägga mineralernas ursprungsort – bara det ett stort arbete.

– Glädjande nog har elektronikindustrin sedan 2007 påbörjat ett ambitiöst arbete i frågan. Men Sony Ericssons arbete har hittills mest gått ut på att undvika tantal med ursprung i Kongo. Detta är en strategi som varken stöds av lokala organisationer i Kongo eller makeITfair, säger Kristina Areskog Bjurling, researcher på Swedwatch.

Enligt rapporten tillhör Tennindustrins sammanslutning (ITRI) projekt för att spåra vilken tenn som kommer från vilken gruva som ett av de mest lovande. Men ännu har ITRI inte tagit fram kriterier för godtagbara arbetsvillkor – mer än att gruvdriften inte får vara kontrollerad av rebellgrupper.

Representanter för kongolesiska organisationer välkomnar initiativen från elektronikindustrin men vill vara med och utforma lösningarna. Det finns en oro att flera av åtgärderna kommer att betyda en bojkott av mineraler från östra Kongo.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News