Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Framtida extremväder vinstlott för svenska jordbrukare

Publicerad: 10 februari 2012, 11:51

Klimatförändringarna bär med sig extremt väder och större risk för torka på sommaren. Ändå tycks de svenska jordbrukarna dra det längsta strået.


Ämnen i artikeln:

JordbrukKlimatförändringar

I Norden kommer framtidens klimatförändringar, enligt våra prognoser, att medföra en viss temperaturökning men framför allt en ökad mängd nederbörd. Det var Tone Bekkestads huvudbudskap under gårdagens föredrag hos Lantbrukarnas riksförbund, LRF.
‒ Regnfallen kommer att bli mer intensiva. Vår infrastruktur är inte dimensionerad för dessa nederbördsmängder och vi kommer antagligen att se mer av ras, skred och översvämningar, säger Tone Bekkestad.

Temperaturen i södra Europa kommer att öka kraftigt till år 2080 med extremtemperaturer på över 50 ⁰C under sommarhalvåret. I Sverige däremot blir temperaturen bara några grader högre på sommaren, och en handfull grader på vintern. Störst skillnader jämfört med idag blir det i norra Sverige.
‒ Idag åker vi till södra Europa för att semestra. I framtiden kommer sannolikt turistströmmen gå mot södra Sverige. Somrarna blir torrare med större sannolikhet för extremt höga temperaturer. Samtidigt blir vintrarna blötare. Man kan säga att vi får en extra januarimånad, säger Tone Bekkestad.

Fördelarna för jordbrukarna är flera. Dels kommer säsongen att förlängas och kunna tidigareläggas. Exempelvis kan sådden ske 100 dagar tidigare år 2080, jämfört med hundra år tidigare. Åtminstone i teorin; jorden måste ju torka upp efter den alltmer blöta våren. Djuren kommer att få möjlighet till bete under en större del av året.
‒ Riskerna kommer att öka, bland annat för skadedjursangrepp och att kapaciteten för markavvattning inte räcker. Totalt sett kommer ändå förutsättningarna att förbättras, marken i Sverige kommer att bli mer värdefull och ge större avkastning, menar Tone Bekkestad.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.