Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Framtiden går i cirkulära tankar

Publicerad: 30 juni 2017, 06:46

Cirkulära affärsmodeller har diskuterats under flera år men nu på senare tid har allt fler branscher har börjat inse vikten av att se över sina affärsmodeller. I mars överlämnades den statliga utredningen Från värdekedja till…


Cirkulära affärsmodeller har diskuterats under flera år men nu på senare tid har allt fler branscher har börjat inse vikten av att se över sina affärsmodeller. I mars överlämnades den statliga utredningen Från värdekedja till värdcykel – så får Sverige en mer cirkulär ekonomi till miljöminister Karolina Skog. Utredningen presenterade bland annat för hur Sverige kan stärka den nationella samverkan för cirkulär ekonomi, samt en lång rad konkreta förslag för att öka återanvändningen av konsumentprodukter. Framtiden ser ut att gå i cirkulära spår men vägen dit är full av hinder och utmaningar.

Intressanta seminarier på temat

Kan cirkulär ekonomi bli en konkurrensfördel?

Arrangör: Region Östergötland, Linköpings kommun, Norrköpings kommun, Linköpings Universitet, Östsvenska Handelskammaren
Tid och plats: Måndag 3 juli, 13.10-13.50, Strandvägen 4.
Beskrivning: I dag produceras produkter för att konsumeras. Hur kan svenska företag öka sin konkurrenskraft genom nya affärsmodeller som bygger på cirkulär ekonomi? Vad görs idag för att främja omställningen, skapa hållbara affärsmodeller och vad hindrar omställningen, som exempelvis vissa lagar?

Cirkulär ekonomi i praktiken. Hur vi kan hushålla med våra resurser?

Arrangör: Avfall Sverige, Energiföretagen Sverige, Energigas Sverige, Svenskt Vatten
Tid och plats: Måndag 3 juli, 10.30-11.30, Uppsala universitet.
Beskrivning: Hur fungerar den cirkulära ekonomin i praktiken? Hur kan vi hushålla med våra resurser? Att återanvända och återvinna det avfall som inte går att förebygga, att ta tillvara energin i allt material och att minimera de rester som blir över genom att samverka i den lokala infrastrukturen.

Cirkulära material- och produktflöden – varför går det så långsamt?

Arrangör: Återvinningsindustrierna
Tid och plats: Tisdag 4 juli, 14.00–15.30, Hamngatan 3.
Beskrivning: Sverige behöver växla upp takten mot en cirkulär ekonomi. Ökad återvinning och fler cirkulära produkt- och materialflöden är avgörande för utvecklingen. Vad behövs för att mer material ska cirkulera och för att cirkulära produkt- och materialflöden ska bli lönsamma i förhållande till de linjära?

Digitala ekosystem utmanar en traditionell byggbransch i en cirkulär ekonomi

Arrangör: NCC
Tid och plats: Tisdag 4 juli, 11.30-12.10, Strandvägen.
Beskrivning: Hur kan digitala ekosystem förändra en av våra mest resurskrävande branscher? Hur kan näringsliv och politik med öppna digitala plattformar reducera CO2 utsläpp och transportkostnader och samtidigt öka återanvändningen av byggmaterial?

Hur kan innovation driva utvecklingen mot en cirkulär modeindustri?

Arrangör: Accenture, H&M Foundation, KTH Innovation
Tid och plats: Måndag 3 juli, 12.00-13.00, Vinäger.
Beskrivning: För att klara av skiftet från en linjär till cirkulär modeindustri är innovation och samarbete över industrigränser viktiga faktorer. Vad kan vi lära oss om framtidens hållbara mode genom att titta på innovativa idéer från 130 olika länder?

Hallå där Anders Wijkman, ordförande Återvinningsindustrierna

Under årets Almedalsvecka kommer många olika frågor inom cirkulär ekonomi diskuteras. Vilken ser du som viktigast och varför?

– Trots att vi har pratat om cirkulär ekonomi i flera år tycks folk fortfarande tro att det räcker med att höja återvinningsgraden, men frågan är mycket större än så. Den har att göra med kostnadsstrukturen i ekonomin, då det faktiskt är så att andrahandsmaterial ofta är dyrare än nya material vilket gör att det inte finns något incitament för cirkulär ekonomi i flera sektorer.

– Ännu värre är att företagen fortsätter sälja produkter som är svåra att återvinna och framför allt återanvända. Ta elektronikbranschen som exempel, där du exempelvis inte ens kan ta ut batteriet ur en Apple-dator. Om vi inte får designkriterier och en standardisering kring produktionen kan vi glömma den här frågan.

Nästa spaning: Klimatanpassning för stigande havsnivåer

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.