Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Framtidens kylskåp behöver ingen el

Publicerad: 18 juni 2010, 04:32

Yuriy Dmitrievs ”Bio Robot Refrigerator” kyler maten med hjälp av en gelé bestående av biopolymerer.


Ämnen i artikeln:

MiljöteknikTeknik

Konventionella kylskåp är bland de mest energikrävande hushållsapparaterna. I ett försök att ändra på detta har industridesignern Yuriy Dmitriev utvecklat en futuristisk lösning där maten kyls med hjälp av en luktfri gelé bestående av biopolymerer, skriver Inhabitat.

Uppfinningen är en av 25 som gått till semifinal i Electrolux Design Lab-tävling, där deltagarna uppmanats att omforma konventionella apparater för framtiden. Dmitrievs kylskåp behöver ingen el, utan bygger istället på geléns luminiscens för att bevara mat. Luminiscens är en form av kallt ljus, en ljusutveckling från ämnen med låg temperatur.

Allt användaren behöver göra är att stoppa in maten i den lukt- och kladdfria gelén, som skapar en kapsel för varje produkt.

Dmitriev går dock inte in på några detaljer om exakt hur hans kylskåp ska fungera, så det återstår att se om det går att omsätta idén i praktiken. Hursomhelst ett exempel på nytänkande som visar att det finns folk som kan tänka utanför (kyl)boxen.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

MiljöteknikTeknik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.