Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Framtidsguru: Därför är klimatförändringen inget problem

Publicerad: 25 Februari 2011, 08:52

Framtidsgurun Ray Kurzweil förutsåg internet och sovjetuniones fall långt före de flesta experter. Nu hävdar han att vi har gott om tid att byta ut fossilt mot förnybart.


Ämnen i artikeln:

AffärerMiljöteknikSolenergi

Det är The Guardian som gjort en fråga-svar med den välkända författaren, uppfinnaren och framtidsgurun Ray Kurzweil. Kurzweil förutspådde att en dator skulle vinna över människan i schack före 1998, att informationsteknik skulle accelerera sovjetunionens fall och att ett "världsomspännande kommunikationsnätverk" skulle uppstå i mitten av 1990-talet. Ray Kurzweils förutsägelser härrör från hans teori som kallas "the law of accelerating returns" som bygger på idén om att infortionsteknologi utvecklas exponentiellt där varje utvecklingssteg hjälper nästa steg att byggas snabbare, bättre och billigare.

Nu menar Ray Kurzweil att hans teori också kan appliceras på solenergi. Enligt Kurzweil utvecklas solenergitekniken i en sådan takt att den snart kan komma att konkurrera med fossila bränslen.
– En av mina huvudteser är att informationsteknologi utvecklas exponentiellt i kapacitet, kraft, räckvidd och så vidare. Om du köper en iPhone idag är den dubbelt så bra som den som såldes för två år sedan och den kostar hälften så mycket. Det här händer med solenergitekniken idag – den fördubblas vartannat år. Och utvecklingen av solenergi startade inte för ett år sedan – den startade för 20 år sedan. Och vartannat år har vi fått dubbelt så mycket solenergi i världen, säger han till The Guardian.

Kurzweil menar att solenergi fortfarande är långt dyrare än fossila bränslen, men att kostnaderna minskar kraftigt hela tiden. Bara inom några år kommer solenergin att kunna konkurrera med fossil energi i pris, och därefter kommer solenergin att fortsätta bli billigare. Det kommer knappast de fossila bränslena att bli.
– Människor kommer att välja solenergi, även om de inte bryr sig ett dugg om miljön. Det handlar om ekonomi, konstaterar han.

Ray Kurzweil har förstås fått utstå en del kritik för sina optimisiska framtidsvisioner. Det har också hans teori om "the law of accelerating returns" fått, bland annat har det sagts att teorin bygger på en statisk analys. Men har Ray Kurzweil rätt behöver vi inte oroa oss för klimatförändringar. Det menar han i varje fall själv.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.